Lungmetrajul “Bucureşti Non Stop” al regizorului Dan Chişu a obţinut marele trofeu la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Indie al Producătorilor de Film Independenţi (FIPFI).

bucuresti-nonstop

Timp de trei zile, în perioada 17 – 19 decembrie, cinefilii din Bucureşti au avut ocazia să vizioneze la Cinemateca Eforie cele mai noi premiere ale producătorilor independenţi (producţii realizate fără sprijin financiar din partea Centrului Naţional al Cinematografiei), lungmetraje şi scurtmetraje, precum şi pelicule scurte de la şcolile de film.

Gala de premiere a avut loc sâmbătă seară iar juriul a decis să îl premieze pe Dan Chişu, “vârful de lance al filmului indie românesc (…), pentru cel mai emoţionant şi complex film al său, care reuşeşte să jongleze cu virtuozitate poveşti de viaţă şi caractere memorabile. O menţiune specială pentru excelenta distribuţie din film”, arată organizatorii.

Premiul IPIFF 2015 pentru cel mai bun documentar a fost atribuit filmului “Aliyah DaDa”, de Oana Giurgiu, “pentru imensa muncă de documentare investită care a dus la realizarea unei veritabile fresce şi un adevărat document. Pentru curajul şi tenacitatea de a aborda un astfel de subiect dintr-o poziţie echidistantă”.

Trofeul IPIFF 2015 pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat producţiei “Ramona”, de Andrei Creţulescu, “pentru o excelentă şi epatantă mostră de film de gen care se vede la fel de bine pe un ecran de la Cannes, dar şi pe un ecran de la IPIFF”. Scurtmetrajul “Ramona” a avut premiera mondială, anul acesta, în secţiunea Semaine de la Critique la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, unde a câştigat premiul Canal +.

O menţiune specială a primit scurtmetrajul “Nu există-n lumea asta”, de Andreea Vălean, iar trofeul pentru debut în lungmetraj a fost acordat peliculei “Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase.

Trofeul pentru cel mai bun film studenţesc a fost atribuit producţiei “Black Friday”, de Roxana Stroe (UNATC Bucureşti).

IPIFF abordează fenomenul cinematografic punând accentul pe producţia de film şi oamenii angrenaţi în această meserie, potrivit organizatorilor, Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Patronatul Societăţilor de Producţie din Cinematografie şi Televiziune. Ediţia de anul acesta a evenimentului a fost organizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Română.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version