În compania sportivilor, membrilor cotizanţi, a voluntarilor şi sponsorilor care pe parcursul anului competiţional au susţinut activităţile Clubului Nautic Român, conducerea acestuia organizează în 5 și 6 decembrie cea de-a doua ediţie a Festivalului etnocultural Moş Nicolae.

club nautic, Festival Mos Nicolae 1
sursă foto: Clubul Nautic Român (imagine de la ediţia întâi a Festivalul etnocultural Moş Nicolae)

“Festivalul etnocultural este gândit ca o sărbătoare de familie, modelul fiind preluat de la festivităţile tradiţionale organizate în comunităţile riverane din toată lumea, acolo unde Sfântul Nicolae este celebrat ca ocrotitor al marinarilor, pescarilor şi copiilor”, explică Andreea Mihăescu, directorul executiv al Club Nautic Român.

Evenimentul va debuta sâmbătă, 5 noiembrie, la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Constanţa – instituţie parteneră -, cu startul celei de-a II-a ediţii a Regatei virtuale Moş Nicolae.

“Competiţia se va desfăşura pe simulatorul de navigaţie cu vele  găzduit permanent în sala Laboratorului de informatică. În aceeași zi, în Sala de sport a Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” veliştii îşi vor proba calităţile atletice, abilităţile fizice, manualitatea şi îndemânarea marinărească, în cadrul unui mic campionat de jocuri marinăreşti”, precizează Andreea Mihăescu.

Duminică, 6 decembrie, serbarea se mută la Techirghiol, la  localul-partener Droma’s unde, la ora 10.00 este așteptat Moș Nicolae, pentru inaugurarea expoziției culinare tematice cu reţete specific marinăreşti şi pentru masa festivă de Moş Nicolae.

club nautic, Festival Mos Nicolae
sursă foto: Clubul Nautic Român (imagine de la ediţia întâi a Festivalul etnocultural Moş Nicolae)

Toate dulciurile şi mâncărurile expuse vor fi selectate dintr-o listă de bucate cu peste 50 de titluri din gastronomia românească şi internaţională. Mâncărurile vor fi preparate în gospodărie, de sportivii clubului împreună cu familiile lor.

Expoziția este jurizată de maestrul chocolatier internaţional Silviu Miron, prof. ing. Stere Stavrositu şi secretarul general al Clubului Nautic Român – contraamiralul de flotilă dr. Ion Custură. Secvența gastronomică se va transforma ulterior în… bufet suedez.

club nautic, Festival Mos Nicolae 2
sursă foto: Clubul Nautic Român (imagine de la ediţia întâi a Festivalul etnocultural Moş Nicolae)

Câte un selfie făcut de fiecare familie în parte în bucătărie va atesta că preparatele sunt gătite în familie. După jurizare, Moş Nicolae va da dezlegare pentru transformarea expoziţiei culinare într-un generos “bufet suedez” deschis tuturor participanţilor la serbare. 

Un clasament general va fi realizat prin cumularea punctajele obținute individual în cele trei etape competiţionale ale evenimentului iar clubul va acorda diplome pentru locurile 1-5. De asemenea, vor fi înmânate Certificatele de botez marinăresc sportivilor participanţi la regata debutanţilor “Memorialul Mircea Gressianu”.

La rândul său, bunul Moş Nicolae, prezent la eveniment, îi va recompensa pe sportivi, conform tradiţiei.

“Și cum o sărbătoare dedicată sporturilor nautice nu poate fi completă fără preparatele din pește, vom încinge şi ceaunul pentru un tradițional borș pescăresc, după o reţetă surpriză”, conchide directorul executiv al Club Nautic Român.

club nautic, Festival Mos Nicolae 3
sursă foto: Clubul Nautic Român (imagine de la ediţia întâi a Festivalul etnocultural Moş Nicolae)

Programul Festivalului etnocultural Moş Nicolae – ediţia a II-a

Sâmbătă 5 decembrie

CONSTANŢA

ora 09.30 ●Colegiul Naţional Mihai Eminescu (Sala de Sport) – festivitate deschidere;

ora 09.45 ●Primul start Regata virtuală Cupa Moş Nicolae – Laboratorul de Informatică / Simulatorul de navigaţie cu vele;

ora 10.50 ● Al doilea start Regata virtuală Cupa Moş Nicolae

ora 12.15 ● Jocuri marinăreşti şi trasee aplicative în Sala de Sport

Duminică 6 decembrie 2015

TECHIRGHIOL

ora 10.45 ●  Întâmpinarea lui Moş Nicolae la debarcaderul central

ora 11.30 ● Restaurant DROMA’S inaugurare Expoziţia culinară de preparate marinăreşti şi tradiţionale pentru masa de Moş Nicolae (Gastronomie românească şi internaţională)

Structură: SECȚIUNEA I: PREPARATE MARINĂREŞTI

SECȚIUNEA a II-a: PREPARATE PENTRU MASA DE MOŞ NICOLAE

SUBSECȚIUNI (preparate culinare ce pot fi încadrate în meniuri/ feluri): a) gustări, sau b) preparate lichide, sau c) preparate de bază, sau d) deserturi.

orele 11.45 – 12.30● JURIZARE: Juriul din 3 membri: prof. ing. Stere Stavrositu, maestru cofetar interaţional Silvian Miron, contraamiral dr. Ion Custură – Secretar General Clubul Nautic Român.

orele 12.40-13.00 ●FESTIVITATE de PREMIERE şi acordarea Certificatelor de Botez Marinăresc

orele 13.05- 16.00 ●BANCHET FESTIV, prezentare-degustare exponate, muzică, dans, jocuri de societate.

În 26 noiembrie, la Atelierul ChocoArt al Cofetăriei Silvian din Constanţa s-a desfășurat un antrenament de pregătirea  deserturilor specifice pentru Sărbătoarea Moş Nicolae.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version