Abdul Hamid, preşedintele Bangladeshului, a aprobat, miercuri, interzicerea Facebook, WhatsApp şi Viber.

Decizia a fost luată după ce Instanţa Supremă a stabilit că tineri rebeli pun la cale, prin intermediul celebrelor site-uri de socializare, comiterea a numeroase crime şi acte de violenţă.

Situaţia din Bangladesh este una extrem de încinsă. Ţara este pe punctul de a se răscula, după ce autorităţile au executat doi lideri locali acuzaţi de crime, iar preşedintele Abdul Hamid speră că, prin interzicerea Facebook, WhatsApp şi Viber, situaţia se va domoli.

Pentru această formă de cenzură se foloseşte ideea de “ameninţări la adresa securităţii naţionale” şi “reducerea numărului de infracţiuni”, însă există informaţii conform cărora furnizorii de internet nu iau ordinele foarte în serios şi oferă suport celor care vor să dribleze cenzura. Astfel, este foarte posibil ca decizia de a cenzura Facebook, WhatsApp şi Viber să se întoarcă împotriva autorităţilor, în condiţiile în care a crescut numărul celor care şi-au manifestat dorinţa de a sta acasă, în loc să meargă la muncă, pentru a avea acces la site-urile respective.

Este pentru a doua oară în acest an când în Bangladesh se ia o asemenea decizie şi există tot mai multe informaţii conform cărora autorităţile nu fac decât să se inspire de la cele din Turcia, care au interzis Twitter, Facebook şi Youtube, după ce mai multe imagini în care procurorul Mehmet Selim Kiraz este ameninţat cu o armă au devenit virale. Între timp, Kiraz a şi fost ucis de extremiştii de stânga.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version