Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost deschisă oficial cu o proiecție specială: “6,9 pe scara Richter”, regizat de Nae Caranfil și prezentat în premieră mondială. 

tiff 2016

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulțumit lui Nae Caranfil pentru onoarea care i-a făcut-o cu premiera absolută și a „declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”.

Regizorul s-a întâlnit cu publicul sâmbătă, la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruță.

248 de filme

Mihai Chirilov a făcut și câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese, în copie restaurată, “Taxi Driver”, și Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră națională la Cluj.

Pentru ediția din acest an a TIFF au fost alese 248 de producții, dintre care 216 de lung metraj și 32 scurtmetraje, din 64 de țări.

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoționant despre felul în care s-au transformat orașul și festivalul în 15 ani.

La eveniment a participat și cosmonautul Dumitru Prunariu, primul român ajuns în spațiu și care este protagonistul unui documentar ce va fi prezentat la festival.

La gala de deschidere au fost prezentate câteva dintre locațiile și evenimentele speciale de anul acesta – printre acestea, Castelul de la Gilău, Someș Open Air, Urania Palace, Week-end la Castel și cine-concertele de la Casa de Cultură a Studenților și surprizele de la Casa TIFF.

Sophia Loren, invitată specială

Printre invitații speciali ai festivalului se numără actrițele Carmen Galin și Sophia Loren, precum și producătorul Iain Smit (Mad Max: “Drumul furiei”, “Al cincilea element”, “Șapte ani în Tibet” etc.).

Tudor Giurgiu a anunțat, printre altele, și că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, “Matrimonio all’italiana”, care va avea loc în prezența actriței vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version