Fotoreportajul din februarie a acestui an, despre lacul Poiana Rusca, a însemnat emoție pură – un peisaj hibernal de orară frumusețe, pe un timp geros, cu cer albastru de iarnă – în nuanțele alb–gri albastru și negru.

M-am bucurat de venirea  verii, iar zilele trecute am refăcut traseul Timișoara – Caransebeș – Teregova – Poiana Rusca, fiind întâmpinat de un peisaj minunat, cu zeci de nuanțe de verde, într-un cuvînt, o încântare.

Nu voi repeta datele tehnice ale  barajului în dublu arc din Poiana Rusca – acesta este la fel de spectaculos și sub soare de primăvară, voi pune accent pe potențialul turistic și de sport al acestei zone.

În acest sens mă gândesc la provocarea acestei zone ptr. investiții din fonduri bugetare, dar și private.

Autoritățiile județene, cele regionale – în viitor -, dar  și cele naționale se pot orienta pe realizarea unor baze sportive de performană, chiar și olimpice, dar și de agrement și tabere scolare sau universitare.

Pentru  un investitor privat, iubitor de natură-munți, apă – un lac superb cu apă exrem de curată, cu maluri line, păduri, care învită la realizarea unor hoteluri, pensiuni – necesare sunt doar dorința, viziune și fondurile aferente.

La nivel occidental, un asemenea lac ar atrage urgent investiții în infrastructură turistică de anvergură, acestea aducînd importante venituri private și bugetare.

Avem totuși un factor care nu este la nivelul frumuseții acestei zone – mă gîndesc la drumul județean , de la drumul național Dn 6 Caransebeș – Orșova și pînă la Poiana Rusca, circa 12-15 km, actualmente din dale de beton – fostul drum de organizare de șantier ptr. baraj – destul de deteriorat pe unele porțiuni.

Avem șansa accesării fondurilor europene – mă gîndesc la o realizare recentă, tot în Caraș Severin, drumul județean Slatina Timiș – Gărîna – Valiug – Reșița, apoape impracticabil pe sectorul Gărîna Slatina Timiș – în trecutul apropiat – în prezent unul dintre cele mai spectaculoase drumuri ale Banatului  Montan.

În final, un gînd, o revelație,  care mă stăpînește de ceva vreme: avem în România județe  cu Mega peisaje, natură de excepție – Hunedoara, Caraș Severin, Sibiu, Brașov și multe altele – care fiecare dintre ele este mai frumos, cu natură de vis, decît mai multe țari ale Uniunii Europene, țări cu relief de șes, dar care totuși, grație unor investiții în infrastructură turistică atrag mai mulți turiști decît  țara noastră.

author avatar
Marius Popovici
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version