Ministerul Culturii a trimis la UNESCO, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș, dosarul “Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, la aproape un an de la anunț.

sursă foto: wall-street.ro
sursă foto wall streetro

“Depunerea dosarului “Roșia Montană” la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO) și continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloș, prin adăugarea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016″, se arată pe site-ul ministerului.

În prezent, România are 6 poziții culturale și una naturală în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictură exterioară din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul istoric al Sighișoarei, Bisericile de lemn din Maramureș și Delta Dunării.

”Corina Șuteu își manifestă speranța că ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, va susține și va duce mai departe în cele mai bune condiții acest demers”, se mai arată pe site-ul ministerului.

Decizia finală privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roșiei Montane va aparține exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, în baza evaluării dosarului depus.

Potrivit calendarului fixat, în perioada februarie – august va avea loc evaluarea tehnică a dosarului, în septembrie este programată vizita de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat, iar în iulie anul viitor va fi făcută o analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial și va fi prezentată o decizie privind înscrierea în Lista UNESCO.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version