După trei zile de circulație bulversată și restricții la intrarea în parcarea de la Casa Pressei Libere, ceremonia de dezvelire a plăcii monumentului “Aripi”, pe care scrie “În memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989” s-a produs luni după-amiază, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

1 (2)

Momentul a debutat cu o ceremonie militară care s-a desfășurat cu participarea Regimentului 30 Garda și Protocol “Mihai Viteazul” din cadrul Ministerului Apărării.

Unui soldat i s-a făcut rău și a fost scos din coloană chiar în timpul discursului primarului interimar al Capitalei, Răzvan Sava, care nu a făcut vreo referire la acest incident.

Președintele Iohannis a văzut, de asemenea, momentul dar nu a schițat niciun gest.

Amplasat în locul statuii lui Lenin, dărâmată în decembrie 1989, monumentul ocupă acum locul rămas gol timp de aproape 26 de ani.

Monumetul este format din trei componente de oțel inoxidabil și este așezat pe un soclu format dintr-un plan înclinat, placat cu granit roșu, având înălțimea de 6 metri, cu o colină înierbată iî spate.

Dimensiuni:

Aripa 1 – inaltime 20,28 m; latime 7,9 m, greutate 34,8 tone;

Aripa 2 – inaltime 23,48  m; latime 9,88  m, greutate 38 tone;

Aripa 3 – inaltime 20,63 m; latime 9,39 m, greutate 29,8 tone.

5 (1)

La eveniment au fost prezenți fostul președinte Emil Constantinescu, primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, victime ale regimului comunist, foști deținuți politici și deportați în lagărele de muncă silnică, atât din țară, cât și din străinătate.

4 (1)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version