Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a anunțat marți că autoritățile locale au decis ca Muzeul Evreilor din Oradea și Bihor să fie inaugurat pe 9 octombrie 2018.

sursa foto bihorstiri.ro

Muzeul va fi realizat în interiorul Sinagogii ortodoxe Aachvas Rein, după ce se vor finaliza lucrările de reabilitare a vechii clădiri, dezafectate.

“Vom lucra în două etape: pe de o parte, continuarea lucrărilor la fațade, tencuieli, finisaje și amenajări interioare, iar, anul viitor, se vor realiza amenajările interioare muzeale, partea de mobilier și achiziții de obiecte. Ținta noastră este ca anul viitor, de Ziua Holocaustului, în jurul datei de 9 octombrie, înainte de Ziua orașului Oradea, pe 12 octombrie, să fim în măsură să deschidem acest muzeu”, a declarat Ilie Bolojan.

Comunitatea evreilor din zonă vrea să atragă instituții muzeale din străinătate în dezvoltarea acestui proiect. Primele estimări arată că parterul muzeului va fi dedicat istoriei evreilor din Oradea, iar la etaj vor fi amenajate expoziții temporare.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version