Noaptea Muzeelor – ediţia a 19-a va avea loc pe 13 mai, în muzee din România şi, în premieră, din Republica Moldova, iar invitat special va fi faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului.


„Pe 13 mai, până după miezul nopţii, vizitatorii sunt invitaţi să-şi pregătească încălţămintea cea mai comodă şi să exploreze colecţiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervenţiile artistice şi de reprezentaţiile propuse de spaţiile culturale partenere. Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor sau în mori de hârtie. Noaptea Muzeelor va fi peste tot”, transmit, joi, organizatorii.

Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”).

„Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video şi fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război. Pentru expoziţia de la Bucureşti, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român pe 12 mai, curatorii au inclus poveşti şi obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiaţi în România. War Childhood Museum este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care se expune publicului, pentru o lună, în Bucureşti, prin expoziţia ‘LISTEN! / ASCULTĂ!’, ce nu trebuie ratată”, se arată în comunicat.

author avatar
Adrian Nicolae
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version