Vlad Alexandrescu, noul ministru al Culturii, a fost prezent miercuri la deschiderea Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ce are loc la Romexpo, Bucureşti, în perioada 18 – 22 noiembrie.

05. Gaudeamus 2015 - Deschiderea oficiala - Foto. Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

„Acest târg care se află deja la cea de-a XXII-a ediţie are o semnificaţie cu totul specială. El vine într-un moment în care se iveşte o speranţă pentru producţia de carte. Ştiţi că Parlamentul a votat noul Cod fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2016, scăderea TVA-ului pe cărţi de la 9 la 5% […] Acest lucru va reprezenta o uşurare pentru editori, pentru publicul cultivat. […] Ideea este ca să putem face în aşa fel încât cartea să circule mai uşor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate mai riguros şi, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, să ajungă şi ceva mai mulţi bani şi în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărţii profită”, a declarat Vlad Alexandrescu.

Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a prezentat, pe scurt, importanţa Târgului Gaudeamus în cultura românească şi i-a rugat pe cei prezenţi să ţină un scurt moment de reculegere în memoria celor care au murit în urma atacurilor teroriste din Paris, de vineri, şi a încendiului din clubul Colectiv din Bucureşti, de pe 30 octombrie, susţinând că acesta este “un gest de solidaritare prin cultură”.

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

01. Gaudeamus 2015 - Deschiderea oficiala - Foto. Alexandru Dolea
Foto: Alexandru Dolea

Prezentă la deschidere, Joanne Lemay, preşedintele GADIF, a precizat că instituţia pe care o conduce este solidară cu ţările membre care au fost recent zguduite de atacuri teroriste, dar şi cu România, care a fost pusă la încercare de tragedia din clubul Colectiv.

Victor Ieronim Stoichiţă, preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a Târgului Gaudeamus, a precizat că aceasta este a doua oară când participă la eveniment: “(…) Ştiu foarte bine ce înseamnă o zi la un târg de acest fel. Ieşi puţin buimăcit, dar cu un sentiment care mi se pare extraordinar de a te plimba printre cărţi, de a te fi pus în faţa unor dileme «o cumpăr, nu o cumpăr, o pot lua cu mine sau nu, nu am prea multe, pot să le car pe toate?»”.

La această ediţie a târgului participă aproximativ 300 de expozanţi şi vor fi peste 700 de evenimente editoriale, participanţi în premieră, dar şi multe surprize.

Accesul publicului se va face pe baza biletelor, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor de intrare, de 10 lei, valabile pentru toată perioada, care vor constitui, totodată, şi suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente, preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate vor intra gratuit la târg, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version