Parlamentul European a adoptat marţi, cu 602 voturi „pentru”, 13 împotrivă şi 8 abţineri, legea privind introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, de la sfârșitul anului 2024.

Propunerea a fost lansată de Comisia Europeană, în urmă cu peste 10 ani, la solicitarea utilizatorilor, care au reclamat că, în timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, cele Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C.

Până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva, înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Ţările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislaţia naţională şi de alte 12 luni după sfârşitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piaţă înainte de data aplicării.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version