Vă vine să credeți sau nu, sărbătoarea Anului Nou este cea mai veche petrecere cunoscută pe a treia planetă de la Soare. Recordul pe Terra este deținut de… babilonieni. Încă de acum 6.000 de ani, la prima lună nouă de după solstițiu, babilonienii sărbătoreau trecerea într-un alt an. Festinul ținea exact 11 zile, iar fiecare zi se sărbătorea diferit. La finalul festivalului, în a 11-a zi, oamenii își trasau ținta pentru noul an. Ca și în prezent!

9585-artificii
<strong>De la chinezi avem spectacolul luminii<strong>

Sărbătoarea Anului Nou la români

Intrarea intr-un nou an este marcata de fiecare data prin obiceiuri care ii incanta nu numai pe cei mici, dar si pe cei mari. Acestea difera de la o zona la alta in functie de specificul local si nu trebuie ratate daca ai hotarat sa petreci cumpana dintre ani in alta parte decat acasa, informează site-ul perfecte.ro.

Din fericire, in Romania mai exista regiuni in care sarbatorile, fie de Craciun fie de An Nou, inca mai reprezinta ocazii de a transmite din generatie in generatie vechile traditii stramosesti.

Este poate, de departe, zona cu cea mai intensa incarcatura traditionala, ce reuseste sa transmita emotia unor obiceiuri stravechi.

plugusorul-02
<strong>Plugușorul pocnind din bici<strong>

– Plugusorul: este legat de dorinta ca anul ce urmeaza sa fie unul cu recolte bogate. In ziua de 31 decembrie, copiii incep sa colinde pocnind din bici, sunand din clopotei, sufland in buhai si urand noroc si bogatie. Se obisnuieste ca ei sa mearga si din casa in casa, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colaci sau bani.

– Capra este unul dintre simbolurile cele mai raspandite la noi in tara, alaturi de Plugusor. Ea intruchipeaza un personaj fantastic care, din pacate, astazi a ramas doar un prilej de divertisment. Totusi, sunetele pe care le produce, panglicile colorate, povestea “jocului caprei” in care aceasta cade din copac, se imbolnaveste, moare si apoi invie ii distreaza mereu pe cei mai mici spectatori.

jocul ursilor
<strong>Jocul urșilor scurgerea timpului<strong>

– Traditia ursului are origini dacice si se pare ca in Bucovina este unul dintre cele mai spectaculoase spectacole cu masti. Jocul simbolizeaza trecerea anotimpurilor si aminteste de faptul ca, odata, acest animal era considerat personajul care reusea sa invinga iarna si sa aduca primavara.

Daca ajungi cu cel mic in aceasta regiune, nu uita ca seara incepe parada cu masti. Sigur va fi incantat de larma, dansul, cantecul si glumele creaturilor fantastice.

Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Anul Nou este Sorcova. In dimineata zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casa in casa urand gazdelor sanatate si noroc.

maxresdefault
<strong>Sorcova vesela bucuria copiilor<strong>

Cu mult timp in urma, sorcova era confectionata din acele ramuri de cires, mar sau prun puse la inmugurit cu ocazia Sfantului Andrei (30 noiembrie) si impodobite cu beteala, panglici colorate. Se spune ca numai copiii trebuie sa mearga cu Sorcova, deoarece ceea ce ureaza persoanele cu sufletul curat se indeplineste mai usor. Pentru a avea mai mult noroc in anul ce incepe, ai grija sa nu ramai nesorcovita. Nu uita sa le daruiesti copiilor covrigi, cozonac, mere, bani ca tot ceea ce ti-au cantat sa se implineasca.

Sunt traditii pe care le poti urma chiar daca nu reusesti sa pleci de acasa in aceasta perioada. Este adevarat ca in marile orase este mai greu sa vezi obiceiuri autentice, insa atat cate este posibil, bucura-te de ele pentru ca au un farmec aparte.

Nu uita sa ai in casa un loc special unde sa ai atarnata o crenguta de vasc. Se spune ca toti cei care se vor imbratisa si saruta sub aceasta crenguta vor avea in noul an o relatie speciala, armonioasa si vor avea noroc.

In aceeasi idee, la cumpana dintre ani se obisnuieste imbratisezi toate persoanele care-ti sunt dragi si sa-ti pui o dorinta.

os-drip-new-years-jpg-20131226
<strong>Frumoșii nebuni ai marilor orașe Fănuș Neagu<strong>

In seara de Anul Nou imbraca-l pe copilul tau in haine noi. Pe langa atmosfera festiva pe care o confera acestor momente, hainele noi simbolizeaza inceputul unui nou an, plin de noroc.

Daca ai un copil mai maricel, poate intarzia un pic la somn pentru a prinde spectacolul artificiilor de la miezul noptii. Spune-i ca nou an este intampinat cu lumina si zgomot pentru ca traditia spune ca in acest fel se indeparteaza toate relele.

Datinile reprezinta legatura stransa dintre generatii prin intermediul carora trasaturile unui popor nu se pierd. Profita de orice ocazie aparuta pentru a-i povesti micutului tau despre semnificatia acestora.

În zona Ardealului si Moldovei se spune ca in noaptea de Anul Nou Dumnezeu le ofera tuturor necuvantatoarelor darul vorbirii? Iata o poveste care sigur ii va placea copilului tau.

02-babilon
<strong>Babilon Poarta Zeilor<strong>

Obiceiuri în lumea largă

Un obicei des întâlnit la babilonieni era înapoierea echipamentelor agricole împrumutate. Cu această ocazie, regele trecea printr-un ritual de pocăință și era deposedat de putere pentru a petrece trei zile izolat și în rugăciune. Când revenea în lume se organizau ceremonii de restaurație pentru a-i asigura acestuia suportul din partea naturii, scrie Agerpres.

De Anul Nou, în Danemarca, oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în ușa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte și de cel mai mult noroc…

new_years_eve_plaza_principal_2_san_miguel_de_allende
<strong>Sărbătoare de Anul Nou la San Miguel de Allende Mexico<strong>

În Mexic se întâlnesc mai multe superstiții: scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine și agățarea unor figurine în formă de oaie pe clanța ușii pentru prosperitate. De asemenea, mexicanii comunică de Anul Nou cu spiritele morților. Spiritismul are baze legale și o sesiune costă în medie în jur de 15 dolari…

În Irlanda, fetele singure cred că noaptea dintre ani este un prilej să-și găsească adevărata dragoste. Ele așază vâsc sub pernă visând la momentul magic când își vor cunoaște alesul. De asemenea, vâscul alungă și spiritele rele. În materie de politică, în Irlanda se crede că vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul țării. Dacă bate dinspre vest aduce bunăstare, dacă bate dinspre est, britanicii vor domina politica.

Veșmintele cu buline și mâncărurile în formă rotundă par să fie alegerea filipinezilor pentru cumpăna anilor. Aceștia cred că vor avea parte de prosperitate pentru că punctele rotunde invocă monedele. De asemenea, aruncarea monezilor la miezul nopții semnifică belșug, creșterea veniturilor.

Rio de Janeiro
<strong>Anul Nou în Brazilia foc în apă<strong>

În Ecuador se confecționează sperietori de ciori care se ard la miezul nopții. Fiecare familie are propria sperietoare umplută cu ziare și bucăți de lemn, pe care o arde în fața casei. Tradiția spune că astfel se distruge tot răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire. În această țară există și superstiția că lenjeria galbenă purtată de Revelion aduce optimism anul următor.

Chilienii, mai precis locuitorii orașului Talca, își sărbătoresc Anul Nou alături de rudele moarte. Porțile cimitirului se deschid la orele 11 noaptea, iar localnicii sunt întâmpinați de muzică clasică în surdină și de lumini fade, transformând cimitirul într-un loc festiv.

Mai cunoscut este poate obiceiul americanilor de a împărtăși un sărut pasional cu persoana iubită la miezul nopții, despre care se crede că va șterge amintirile neplăcute ale trecutului, deschizând calea către un viitor încărcat de dragoste.

Rio de Janeiro Jisus
<strong>Rio de Janeiro foc pe cer<strong>

Brazilienii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte colorată. De obicei se poartă nuanțe vesele de roșu și galben în speranța atragerii norocului și a unui posibil partener. Dorințele de avere și dragoste se exprimă prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopții. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.

În multe regiuni din Europa s-a păstrat tradiția ca primul care pășește în casa cuiva după miezul nopții să aducă un dar, o monedă pentru prosperitate, o pâine pentru îndestulare, sare pentru savoare sau tărie pentru voie bună. Se preferă ca acest ”first footer” să fie bărbat cu părul închis la culoare.

madeira-foc
<strong>Madeira Portugalia recordul celor 60 de secunde<strong>

Insula Madeira din Portugalia deține recordul pentru cea mai fastuoasă petrecere de Anul Nou. În 2007 s-au lansat câte 8.000 de artificii pe minut până s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turiști din toată lumea se adună pentru a urmări spectacolul amețitor. Aici există obiceiul ca în noaptea dintre ani să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorințe pentru anul ce vine.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version