Cu câteva zile înaintea lansării noului său film “The Hateful Eight”, regizorul Quentin Tarantino a primit o stea pe faimosul “Walk of Fame” de la Hollywood.

tarantino
sursă foto usatodaycom

Devenit rapid un răsfăţat al cinefililor, Quentin Tarantino a obţinut premii Oscar, pentru “Pulp Fiction”,  în 1995 (pentru cel mai bun scenariu original) și pentru “Django Unchained”, în 2013 (pentru cel mai bun scenariu original și cel mai bun actor în rol secundar) şi în 2009 pentru “Inglorious Bastards” (1 premiu şi 7 nominalizări), dar şi distincţii la Globul de Aur, BAFTA și Palme d’Or.

Adolescent rebel, Tarantino a abandonat şcoala la 17 ani pentru a lua cursuri şi a se sustine cu diverse slujbe, potrivit Cinemagia. La 22 de ani, a găsit un al doilea cãmin în Arhivele Video din Manhattan Beach, unde cunostintele sale vaste despre filmele vechi i-au fost în cele din urmă de folos. Cu colaboratorii Roger Avery si Jerry Martinez, Tarantino a transformat Arhivele Video într-o scoalã de film improvizatã. A început apoi să scrie pentru a scenele practice la cursurile sale de actorie.

Primul său film, “Dogs”, al cărui scenariu l-a fascinat din prima pe faimosul Harvey Keitel, a avut un succes fenomenal, mai întâi la Festivalul de Film din Sundance şi apoi în toatã lumea. A fost filmat în mai putin de o lunã, în locatii din Los Angeles. În distribuţie: Michael Madsen, Steve Buscemi, Tim Roth, Laurence Tierney, Chris Penn, Harvey Keitel şi Tarantino însuşi.

Tarantino a scos apoi de la sertar două scenarii la care lucrase înainte de Dogs: “True Romance” (1992, regizat de Tony Scott) şi “Natural Born Killers” (1993, rescris în mare parte si regizat de Oliver Stone).

Au urmat alte filme celebre, scrise şi regizate de el: “Reservoir Dogs” (1992), “My Best Friend’s Birthday” (1987), “Pulp Fiction” (1994), realizat ca un joc de sah tridimensional (cu John Travolta şi Uma Thurman, pe care a descris-o de atunci înainte ca „actrita mea”), “Four Rooms”, (1995), “Kill Bill” vol 1, 2 şi 3 (2003-2004-2015), “Jackie Brown” (1997), “Inglorious Bastards” (2009) – pentru care a obţinut un premiu şi 7 nominalizări Oscar, un premiu şi 3 nominalizări Globul de Aur, un premiu şi 5 nominalizări BAFTA, un premiu şi o nominalizare la Cannes – etc.

În total, 14 filme scrise şi regizate de Tarantino, toate apreciate de critici şi de spectatori.

Ca actor, a interpretat roluri în propriile filme şi în operele altora: a fost hoţul cunoscut drept dl. Brown în Reservoir Dogs şi panicosul Jimmie Dimmick, împovãrat cu un cadavru proaspãt în Pulp Fiction. În sectiunea „Man from Hollywood” din “Four Rooms”, a fost un regizor dur. A interpretat apoi rolul fratelui mai nebun al banditului George Clooney, Richard Gecko, în filmul lui Robert Rodriguez “From Dusk till Dawn” şi rolul principal în “Destiny Turns on the Radio”, al lui Jack Baren (1995). A apărut  apoi în “Girl 6” a lui Spike Lee (1996).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version