Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, a devenit sărbătoare naţională.

Edward Steichen - Brancusi.jpg
foto Edward Steichen – sursă Wikipedia

Legea prevede că, în ziua de 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Iniţiatorii actului normativ au declarat că este o reparaţie morală faţă de “refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român”.

Constantin Brâncuşi a fost ales membru postum al Academiei Române. Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, jud. Gorj şi decedat la 16 martie 1957, la Paris, Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX.

Sărutul

Constantin Brâncuşi este cunoscut pe întreg mapamondul, prin contribuţiile sale covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

cumintenia pamantului
<strong>Cumintenia pamantului<strong>

Printre lucrările celebre ale marelui artist se află “Rugăciunea”, Cuminţenia pământului” şi “Domnişoara Pogany”.

Abia în 1964 Brâncuşi a fost „redescoperit” în România ca un geniu naţional şi, în consecinţă, ansamblul monumental de la Târgu Jiu, cu Coloana (recunoştinţei) fără sfârşit, Masa tăcerii şi Poarta sărutului a putut fi amenajat şi îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac şi fusese foarte aproape de a fi fost dărâmat – sursă Wikipedia.

muza adormita
<strong>Muza adormita<strong>

La moartea sa, sta­tul român a refuzat să primească moştenirea lăsată de Brâncuşi – atelierul său parizian, care a rămas în patrimoniul statului francez.

Detalii despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, AICI.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version