Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi că, prin cererea repetată transmisă de către Adina Florea – adjuncta șefului Secției speciale (SIIJ) nou-înființată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu ajutorul UDMR – de preluare a dosarului Tel Drum în care este acuzat de corupție Liviu Dragnea, s-a adus atingere independenţei procurorului de caz de la DNA, Alexandra Lăncrănjan.

Adina Florea

Drept urmare, Secția pentru procurori a CSM a sesizat Inspecția Judiciară:

“Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării acestei secţii până la data de 01.04.2019.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca prin solicitarea repetată a dosarului nr.986/P/2014 (TEL DRUM) aflat în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, s-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorităţii judecătoreşti.

De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune şi s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

Totodată, Secția pentru procurori a CSM a dispus un control al Inspecției Judiciare la Secția specială și ca urmare a dosarului întocmit pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Controlul vizează ”respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva lui Frans Timmermans, prim vicepreşedinte al Comisiei Europene”.

De asemenea, procurorii CSM au dispus ”sesizarea Plenului CSM în vederea analizării existenţei indiciilor privind încălcarea independenţei judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin adresa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie nr. 20/P/2019 din 27.02.2019” – prin care au solicitat informații despre constituirea completurilor specializate pe corupție.

Solicitarea SIIJ a fost făcută înainte ca Liviu Dragnea să ceară anularea sentinței de condamnare în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul “Bombonica”, pe motiv că verdictul nu a fost dat de un complet specializat pe corupție. Ulterior, informațiile primite de SIIJ de la ICCJ au fost scurse în presa favorabilă inculpaților. 

Anterior, Secția pentru procurori a CSM a dispus un control al Inspecției Judiciare la SIIJ cu privire la scurgerile de informații în presa – la antena 3, mai precis – favorabilă inculpaților.

Tot joi, procurorii CSM au respins ca inadminsibilă solicitarea SIIJ de a stabili unde să lucreze Kovesi, din moment ce intredicția de a profesa la PG, ca parte a controlului judiciar,a fost ridicată miercuri, de un judecător al Înaltei Curți.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version