Adina Florea, procuror-șef adjunct al controversatei Secții speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, a plasat-o sub control judiciar, joi seară, pe fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

Kovesi are mai multe interdicții, între care: nu va mai lucra la Parchetul General, nu va mai da declarații în fața presei cu privire la dosarele în care este vizată și nu va părăsi țara.

”În acest moment nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat astăzi. Mi s-a interzis de către procurorul de caz să mai vorbesc cu presa pe acest dosar, ca atare nu vreau să am probleme. Este o măsură luată pentru a mi se închide gura”, le-a spus Kovesi jurnaliștilor, la ieșirea după 6 ore de audieri, atunci când a fost întrebată despre măsura preventivă luată împotriva sa.

Kovesi a venit fără avocat și a încercat să le explice cât mai clar jurnaliștilor că nu poate da nicio informație despre dosarul în care Sebastian Ghiță o acuză că i-a cerut bani pentru a-l aduce în țară pe condamnatului penal Nicolae Pop, escrocul FNI, a cărui extrădare a obținut-o din Indonezia statul român.

“Am o carieră profesională de aproape 24 de ani ca procuror. Niciodată n-am fost cercetată. Toate aceste lucruri se întâmplă ca urmare a faptului că mi-am făcut treaba. Nu sunt singura supusă acestor hărțuiri. Sunt cercetați și alți procurori sau judecători. Se iau tot felul de decizii prin care se încearcă intimidarea noastră și reducerea la tăcere. Eu respect această interdicție, nu o să vorbesc cu presa despre acest dosar. Știți că sunt rezistentă la stres, de o mie de ori dacă mă veți întreba despre acest dosar vă spun că nu pot vorbi”.

Și al doilea dosar deschis șefei DNA are legătură cu Ghiță

În legătură cu al doilea dosar penal pe care i l-a deschis Adina Florea la Secția specială, sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, alături de procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu. 

Potrivit unor surse judiciare, procurorul șef de secție pe care l-ar fi determinat Laura Codruța Kovesi să confirme rechizitoriul nelegal și netemeinic și să trimită astfel în judecată 5 persoane este Gheorghe Popovici, fost procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, iar printre cei trimiși în judecată se află și fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, care se află fugit în Serbia încă din decembrie 2016.

Iată ce a spus Kovesi despre “abuzurile” de care este acuzată: “Cu privire la abuzuri, acestea trebuie constatate de instanțe sau de un judecător. Nu știu să fie hotărâri definitive că un procuror din DNA să fi comis abuzuri. În mandatul de procuror șef al DNA au fost peste 70 de magistrați trimiși în judecată inclusiv pentru abuzuri. Am fost prima care am intervenit. În toate situațiile în care au existat îndicii despre un procuror că a săvârșit fapte penale, inclusiv din DNA am intervenit, am sesizat inspecția judiciară, am sesizat CSM. De asemenea, am sesizat de fiecare dată Inspecția Judiciară. Până nu avem decizii definitive ale instanțelor, nu cred că putem vorbi despre abuzuri. Așa cum după un an și opt luni am dovedit că abaterile disciplinare care au fost reținute în sarcina mea au fost simple fabulații, sunt convinsă că toate celelalte acuzații care se fac la adresa mea se vor dovedi neadevărate”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version