ÎCCJ a condamnat-o definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pe fugara Alina Bica, acuzată de DNA de favorizarea făptuitorului în Dosarul Videanu în care fostul ministru a fost achitat.
Fosta șefă a DIICOT a fost achitată într-un alt dosar (Simu), în care fusese condamnată la prima instanță pentru mită primită ca să claseze dosarul afaceristului Horia Simu. Și această sentință este definitivă.
UPDATE Dosarul Simu! Completul de 5 judecători al instanței supreme a decis, marți, condamnarea la 4 ani de închisoare în cazul omului de afaceri Horia Simu și la 5 ani de detenție în ceea ce îl privește pe Șerban Pop, fost șef al ANAF.

Adriean Videanu a fost achitat în primul dosar al Alinei Bica, în care instanța superioară a menținut pedeapsa de 4 ani a a instanței de fond.

Adriean Videanu fusese acuzat de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu – el fiind achitat și la prima instanță.

Potrivit DNA, pe 24 septembrie 2013, DIICOT a dispus în dosarul ”Romgaz” sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de Adriean Videanu până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de acţiuni deţinute de acesta la SC Titan Mar SA.

În perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reuşit să înstrăineze acţiunile pe care le deţinea la Titan Mar, operaţiune facilitată şi de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acţiuni nominative pe care le deţinea în acţiuni la purtător.

DNA mai arată că, după ce a fost pus sub acuzare în dosarul “Romgaz”, Adriean Videanu a făcut mai multe plângeri la DIICOT împotriva instituirii sechestrului, toate fiind însă respinse. Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2014, procurorul-şef al DIICOT Alina Bica, deşi nu avea competenţa, a admis o plângere depusă de Videanu şi a dispus ridicarea sechestrului pe acţiuni.

În cursul anului 2013, afaceristul Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Alina Bica le-a cerut subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.

“Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul ‘RAFO’, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de şefa instituţiei, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile”, spun anchetatorii.

“Având în vedere relaţia existentă între Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului şi avocaţilor săi în vederea formulării unei apărări favorabile inculpatului Tender Ovidiu, luând în considerare că procurorul Bica Alina Mihaela a fost cel care a instrumentat dosarul şi a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Pentru sprijinul acordat, în scopul arătat mai sus, Mihăilescu Ionuţ Florentin, angajat al SC Prospecţiuni SA, firmă deţinută de Tender Ovidiu, a beneficiat de un card emis de Unicredit Bank, în care îi sunt virate diferite sume de bani. De asemenea, din actele şi lucrările dosarului nr.393/P/2013, a rezultat că Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela au dobândit bunuri imobile (teren), iar, pentru disimularea provenienţei acestora, actele de proprietate au fost întocmite pe numele lui Gavrilă Ştefan şi pe numele altor persoane interpuse”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Citiți și despre Dosarul Simu…

Închisoare cu executare pentru Horia Simu și Șerban Pop
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version