Legal, exisă posibilitatea ca firma canadiană Gabriel Resurces să formulare o cale de atac în procesul Roșia Montană, câștigat vineri de românia la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID), a declarat duminică seară, la Digi24, avocata Crenguţa Leaua, care a condus echipa de avocaţi români în această speță.

Avocat Crenguţa Leaua

„Că investitorul o va urma sau nu, rămâne de văzut. Motivele ei sunt foarte limitative, iar din punctul de vedere al termenului, vom afla acest lucru în următoarele luni de zile dacă este formulată sau nu. Un risc trebuie acceptat, din punct de vedere legal, în absolut orice situaţie în care mai există aceste căi de atac. Acum, noi ceea ce considerăm este că hotărârea este o hotărâre care demonstrează că Tribunalul a înţeles foarte bine poziţia României. Dar este o hotărâre cu doi la unu. Adică o hotărâre în care doi arbitri au fost majoritari care au decis iar un arbitru a avut o altă opinie, care nu a fost în favoarea statului român. Şi atunci trebuie să avem această luciditate în a analiza situaţia şi a vedea că sunt nişte paşi următori care trebuie trataţi cu multă responsabilitate şi atenţie”, a precizat Crenguţa Leaua.

În cazul unei acțiuni în anulare împotriva deciziei de vineri a Tribunalului Arbitral, procesul poate dura până la doi ani.

Crenguţa Leaua a precizat că aceeaşi echipă formată din casele de avocatură din România şi Elveţia a mai câştigat pentru statul român o acţiune în anulare formulată de un investitor:

„Am trecut prin această experienţă, ştim că este un tip de procedură dificilă şi complexă, dar ştim şi că se poate câştiga de către stat, am mai câştigat-o deja”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version