Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Renate Weber consideră neconstituționale articolele 206, 228, 234 și 271 dein noua lege adoptată, luni, de Senat – for decizional.

Articolul 271 este cel care se referă la abaterile disciplinare, iar Renate Weber contestă eliminarea obligativității respectării de către judecători a deciziilor Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, cu 83 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul legislativ privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, unul dintre cele trei proiecte din pachetul legilor justiției.

Una dintre prevederi este eliminarea abaterii disciplinare privind nerespectarea de către judecători a deciziilor CCR, amendament ce fusese admis în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a eliminat, săptămâna trecută, din forma adoptată de Camera Deputaţilor a Statutului procurorilor şi judecătorilor, abaterile disciplinare ce vizează „nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată”.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version