Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR, Forța Dreptei și 2 PNL-iști au atacat la CCR legea pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea / Moşteanu: „Am blocat proiectul, nu va creşte niciun fel de taxă” / 

Breaking News:

CAB i-a achitat pe Blejnar, Comăniță și Florea, în dosarul șpăgilor ca „taxă de protecție”

După 4 ani de judecare a dosarului șpăgilor primite ca „taxă de protecție”, Curtea de Apel Bucureşti i-a achitat, joi, pe fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, pe soția acestuia, Andreea Florentina Blejnar, pe fost vicepreşedinte al ANAF, șef alAutorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, şi pe comisarul general adjunct al Gărzii Financiare, Sorin Florea.

Judecătorii au stabilit că nu există probe că Sorin Blejnar a luat mită 1,2 milioane de euro, Viorel Comăniţă 960.000 euro și Sorin Florea 300.000 euro, în perioada 2011-2012, așa cum acuză procurorii DNA.

Totodată, instanța a ridicat sechestrul pus pe averile inculpaților.

Totuși, decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de procurorii DNA.

Blejnar a făcut închisoare 2 ani și jumătate, după condamnarea la la 5 ani, pe 7 mai 2019, el fiind eliberat condiționat.

Blejnar, condamnat definitiv de CAB la 5 ani de închisoare

Într-un alt dosar – „Motorina” -, Blejnar a fost achitat definitiv.

Procurorii spun că sumele primite drept mită de cei trei inculpaţi au avut caracterul unei „taxe de protecţie”, pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de Radu Nemeş să nu fie observată şi nici oprită de organele fiscale.

Radu Nemeş a fost condamnat definitiv în aprilie 2019 la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL din Constanţa, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei.

În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarele:

„În calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpați au primit drept mită următoarele sume de bani

-BLEJNAR SORIN – 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012

-COMĂNIȚĂ VIOREL – 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012

-FLOREA SORIN – 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012

Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării. (detalii în comunicatul http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9422).

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv