CCR dezbate, după 7 amânări, contestațiile depuse de PNL-USR și președintele Klaus Iohannis la modificările operate de PSD-ALDE, UDMR și Minorități la Codul penal și Codul de procedură penală.

La ultimele termene, din 10 și 11 iulie, judecătorii CCR au amânat dezbaterile pe motiv că președintele Curții, Valer Dornean, are probleme de sănătate.

Dacă judecătorii admit modificarea privind reducerea pedepselor, ucigașul din Caracal nu va putea fi condamnat la închisoare pe viață, deoarece are peste 65 de ani, iar după executarea a jumătate din pedeapsă ar putea fi eliberat condiționat.

Legile Justiției și noile Coduri penale îl vor elibera condiționat pe ucigașul din Caracal după jumătate din pedeapsă și îi vor exonera de vină pe șefii polițiștilor

În plus, dacă va executa pedeapsa în condiţii neconforme, criminalul va beneficia de efectele recursului compensatoriu, considerându-se că a efectuat 6 zile în plus la fiecare 30 de zile de detenţie efectuate.

Cel care a orchestrat modificarea Codurilor penale este nimeni altul decât Florin Iordache, originar din Caracal. Cei mai avantajați sunt corupții.

Termenele de prescripție au fost reduse. Corupții, principalii avantajați

Însă modificările operate de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu ajutorul UDMR și al Minorităților, vizează în primul rând corupții. Astfel, au fost reduse termenele de prescripție a răspunderii penale (art. 154):

  • de la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani);
  • de la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).

Totodată, emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului (prevedere din OUG 13) – art. 269.

Infracțiunile de dare de mită (art. 290) și de cumpărare de influență (art. 292) au fost dezincriminate parțial: făptuitorii nu se pedepsesc dacă denunță fapta în termen de maximum un an de la producerea ei, cu condiția ca procurorii să nu se fi sesizat înainte. În prezent, nu există limită de timp până la care pot fi denunțate respectivele infracțiuni.

A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu(art. 298 se abrogă).

Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare (art. 295) și abuz în serviciu (art. 297), dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței.

A fost abrogat articolul 13 indice 2 din Legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version