Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație, a 8-a zi: Profesorii resping voucherele sociale transformate de Guvern în „prime” / ACTUALITATE: Ceferiștii protestează la Ministerul Educației și amenință că opresc trenurile de călători, de la 1 iulie /  POLITICĂ: Rotativa se amână sub pretextul grevei în Educație / Ciucă a anunțat că nu își mai depune mandatul de premier /

Breaking News:

CCR în noua formulă, cu aceleași metehne: Decizia pe Legea protecției avertizorilor de integritate, plasată abia pentru 21 septembrie

Curtea Constituțională a României (CCR), aflată în noul format după schimbarea a trei judecători cu Bogdan Licu (susținut de PSD), Iulia Scântei (PNL) şi Mihaela Ciochină (numită de președintele Klaus Iohannis), a plasat abia pentru data de 21 septembrie decizia pe contestația privind Legea protecției avertizorilor de integritate.

Însă atât judecătorii Curții, cât și Parlamentul au intrat în vacanță, până în septembrie. 

Nicio grabă pentru Coaliția PNL-PSD-UDMR! De fapt aceasta a fost și intenția: tărăgănarea transpunerii în legislația națională a Directivei CE privind protejarea celor care informează despre fraudarea fondurilor europene din PNRR.

Legea avertizorilor de integritate, atacată la CCR. USR: „Protejează corupția”

Legea avertizorilor de integritate, adoptată săptămâna trecută „pe pohta” Coaliției PNL-PSD-UDMR, a fost atacată de USR, luni, la Curtea Constituțională a României (CCR).

Nu scăpăm de „ciuma roșie” la șefia CCR: După Dorneanu a venit Enache – fost consilier al lui Iliescu
Noii judecători ai CCR au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: „Să fiţi un factor de echilibru în societate”

USR acuză că, „în forma impusă de Coaliţia PSD-PNL-UDMR, slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR”.

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Cîțu, Stelian Ion, reclamă că „Așa cum a fost modificată în Camera Deputaților este o lege care protejează corupția și îi descurajează pe cei care află de acte corupție și ar putea să le denunțe”.

Iată precizările transmise de el pe Facebook:

„Amendamentele susținute de PSD-PNL-UDMR îndepărtează textul de Directiva europeană, care trebuia transpusă fără intervenții care să îi schimbe scopul, acela de a proteja avertizorii de integritate. Varianta adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR încalcă obligațiile asumate la aderare, este plină de prevederi neclare și lipsite de predictibilitate și este mult modificată față de varianta adoptată de Senat.

Este greșit să crezi că dacă nu vor mai fi avertizori de integritate, adică dacă nu vor mai exista persoane care să sesizeze fapte de corupție la locul de muncă, nu mai există corupție.
Corupție există, doar că avertizorii de integritate nu mai sunt protejați eficient pentru a o face cunoscută. Legea votată de PSD-PNL-UDMR nu poate rămâne așa.
 
Încă ceva: transpunerea Directivei europene este cuprinsă și în PNRR, jalon neîndeplinit însă, pentru că ministrul Predoiu a dormit în post și a trimis legea spre aprobare în guvern exact când se apropia termenul prevăzut în PNRR de intrare în vigoare a legii. Nu cred că un jurist ca dl Predoiu nu face distincție între adoptare în Guvern și intrare în vigoare a unei legi”.

În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi, conform unui comunicat de presă al formaţiunii.

Astfel, USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii).

Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislaţia internă să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli.

În ceea ce priveşte lipsa de claritate, precizie şi predictibilitate a legii adoptate zilele trecute, observaţii şi recomandări în acest sens a formulat şi Consiliul Legislativ, doar că ele au fost ignorate de partidele aflate la putere, adaugă USR. De exemplu, legea nu prevede concret, explicit, clar şi previzibil la art. 1 alin. (4) care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidenţa legii avertizorilor.

„În acest sens, în raport de prevederile art. 346 din TFUE, la care fac trimitere generic prevederile art. 1 alin. (4), rezultă că nu pot face obiectul avertizărilor în interes public încălcări ale normelor în materie de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii naţionale, care sunt considerate de stat ca fiind esenţiale pentru securitatea naţională şi, în mod special, care privesc armament, muniţie şi material de război. Neconstituţionalitatea textului derivă din faptul că este imposibil astfel pentru un avertizor să cunoască care sunt interesele pe care statul le consideră, la un moment dat, esenţiale pentru securitatea naţională sau cele privind dotarea de război. Un astfel de exemplu îl constituie achiziţionarea de fier vechi pe post de tehnică militară. Având în faţă textul de lege votat, este imposibil de stabilit dacă se încadrează sau nu, la un moment dat, în noţiunea de chestiune esenţială pentru securitatea naţională, care nu va putea fi dezvăluită de un avertizor”, argumentează USR în sesizarea depusă la CCR.

De asemenea, USR invocă încălcarea prevederilor art. 15 din Constituţia României, referitoare la teoria „dreptului câştigat”, dat fiind că prin forma impusă de Coaliţia PSD-PNL este diminuată protecţia oferită avertizorilor de integritate sub nivelul actual, conferit de Legea nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii.

Nu în ultimul rând, în sesizarea USR este invocată încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, Coaliţia PSD-PNL a adoptat „numeroase amendamente care au denaturat semnificativ consimţământul exprimat de Senat cu privire la adoptarea respectivului act”.

Printre modificările semnificative aduse de deputaţii Coaliţiei sărăciei se numără eliminarea raportărilor anonime, scăderea până la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor şi impunerea unui termen minim între momentul raportării şi divulgarea publică.

Kovesi amenință cu sesizarea CE privind condiționarea fondurilor europene pentru România de respectarea statului de drept
Gorghiu îi pasează lui Iohannis avertismentul lui Kovesi privind avertizorii de integritate: „Legea nu a fost deocamdată promulgată”
20 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv