CCR a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că legea privind desființarea Institutului Revoluției Române este neconstituțională.

sursă foto Ecopolitic

Legea, adoptată anul acesta de majoritatea PNL-USR PLUS-UDMR, a fost atacată la CCR de PSD.

Iată comunicatul Curții:

„În ședința din 24 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor”.

Tartorul Iliescu a numit pe viață conducerea institutului, înainte de a-și încheia ultimul mandat de președinte 

Institutul Revoluției Române a fost înființat în anul 2004, iar conducerea acestui for este asigurată de către un „Colegiu Național”, ai cărui membri au fost numiți pe viață de Ion Iliescu, președintele României la acea dată – și cu câteva zile înainte de a i se încheia ultimul mandat.

Cei 25 de membri numiți prin Decretul 1151, din 14 decembrie 2004, sunt:

Petrică Balint, Sergiu Chiriacescu, Emilian Vasile Cutean, Iosif Dan, Emil Dumitrescu, Lorin Fortuna, Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache, Eugenia Iorga, Mihai Ispas, Dumitru Mazilu, Alexandru Mironov, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Pastor, Romeo Raicu, Petre Roman, Adrian Sanda, Ioan Savu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Doru Țigău, Viorel Vișan, Valentin Voicilă, Emil Vlădesan, Gelu Voican Voiculescu.

În prima ședință a Colegiului Național a fost ales președinte, în unanimitate, Ion Iliescu, și directorul instituției, fostul revoluționar timișorean și deputat FSN Claudiu Iordache.

Colegiul Național a ales și Consiliul Științific al IRRD, organism alcătuit mai ales din istorici de profesie, avînd rolul de a supraveghea publicațiile care apar sub egida institutului. Din cadrul Consiliului Științific provine directorul adjunct al IRRD, acesta fiind, de la înființare pînă acum, istoricul Ioan Scurtu. Printre membrii Consiliului Științific mai fac parte, în 2007: Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Gheorghe Onișoru, Dumitru Mazilu.

Instittutul este finanțat dintr-un subcapitol al bugetului Senatului României.

Trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Culmea este că Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, în dosarul trimis spre judecare de procurorii militari, în  aprilie 2019.

Însă Instanța Supremă a decis, după un an și 6 luni, să retrimită dosarul la Parchetul Militar, pentru refacerea unei părți din anchetă:

Dosarul Revoluției: ÎCCJ a eliminat din probe și cere procurorilor militari să refacă o parte din anchetă

De altfel, au rămas nepedepsite și crimele lui Iliescu și complicii, între care Petre Roman, Cazimir Ionescu și Gelu Voican Voiculescu,  comise la mineriada din 1990.

30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie. Dosarul, retrimis procurorilor: „Au încălcat dreptul la apărare al inculpaţilor”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version