Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, întrebă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă în dosarul ei „au fost schimbați procurorii până s-a găsit unul care să semneze ordonanța de începere a urmăririi penale?”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a precizat, miercuri, că în dosarul în care Clotilde Armand este cercetată penal pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în legătură cu derularea unui proiect cu fonduri europene, au fost schimbaţi primii trei procurori, deoarece doi s-au transferat la alte Parchete, iar al treilea a fost detaşat la CSM.

Clotilde, urmărită penal după ce a fost reclamată de fostul primar penal Tudorache

Secţia pentru procurori a CSM a transmis miercuri seară, printr-un comunicat, că schimbarea celor trei procurori a fost în concordanţă cu dispoziţiile legii în materie de transferuri, delegări şi promovări:

„1. Comunicatul emis astăzi, 13.03.2024, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost redactat tocmai pentru a sublinia lipsa de temeinicie a presupunerilor exprimate public de primarul de sector în ceea ce privește succesiunea unor procurori care conduc o anchetă penală în care domnia sa este cercetată.

2. Verificând conținutul comunicatului emis de parchet, prin aparatul tehnic propriu, Secția pentru procurori, unic administrator al carierei profesionale a procurorilor din România, este în măsură să confirme că mișcările de resurse umane din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au fost în concordanță cu dispozițiile legii în materie de transferuri, delegări și promovări.

Orice altă opinie pe această problemă reprezintă o speculație și este menită să creeze polemici pe care Secția pentru procurori nu este dispusă să le întrețină niciun moment.

Secția pentru procurori arată că legea procesual penală română prevede suficiente instrumente judiciare utile persoanelor cercetate, astfel încât dezbaterea publică pe dosare nepublice să fie evitată.

3. Așa cum s-a afirmat de vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii în intervenția publică avută la susținerea bilanțului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ancheta penală trebuie să se desfășoare exclusiv în cadrul procesual, iar dezbaterile pe fondul cauzelor exclusiv în fața instanțelor de judecată, orice alt cadru decât cele indicate neputând să genereze decât neînțelegeri.”

Clotilde: „Instanţa a constatat suspendate de drept efectele raportului ANI”. PSD și PNL îi cer demisia

Iată acuzațiile lui Clotilde Armand, pe Facebook:

„Vrei să promovezi cu rapiditate în cariera de procuror? Preia dosarul lui Clotilde Armand și vei avea parte de o carieră strălucită în magistratură!

Am văzut precizările Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 transmise către mass-media.
 
Câteva mențiuni:
 
1. Știam că au fost trei procurori în dosarul meu, în realitate am aflat că au fost patru procurori;
 
2. Până când dosarul a fost repartizat celui de-al patrulea procuror, avem așa: doi procurori au fost promovați subit la Parchetul Capitalei, iar unul dintre magistrați a fost detașat brusc la CSM;
 
3. Aceste promovări au avut loc la intervale scurte de timp după preluarea cazului (primul- 1 lună, al doilea- 3 luni, al treilea- 1 lună);
 
4. Toate aceste schimbări ale procurorilor au fost făcute în perioada noiembrie 2022- mai 2023, dar Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 motivează că s-au făcut și în baza unui document adoptat în august 2023 (Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Hotarârea nr. 1106 din 31 august 2023 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii);
 
5. În mod ciudat, deși procurorii când au promovat puteau prelua dosarul cu ei la parchetul superior, nu au făcut asta. A făcut însă acest lucru polițistul care se ocupă de anchetă, a fost păstrat în dosar, după ce a promovat de la Poliția Sectorului 1 la Poliția Capitalei. Și știm cu toții că ministrul de Interne este șeful suprem al polițiștilor;
 
6. Însă cel mai grav lucru este că eu am aflat toate aceste lucruri dintr-un comunicat de presă, deși le-am solicitat oficial -șefilor Parchetului Sectorului 1 și Parchetului General în urmă cu 7 luni. Am cerut să mi se clarifice un singur lucru: De ce sunt schimbați pe bandă rulantă procurorii, deoarece acest fenomen straniu s-a întâmplat de prea multe ori în câteva luni?
 
7. Am primit un singur răspuns pe această temă, pe 22 octombrie 2023, însă a fost un răspuns incomplet, în care am fost informată doar de modul în care au fost schimbați doi procurori. Tăcere totală despre schimbarea celui de-al treilea procuror;
 
8. Cel de-al patrulea procuror a fost numit în mai 2023, și este cel care a deschis ancheta împotriva mea. Apare firească întrebarea: Au fost schimbați procurorii până s-a găsit unul care să semneze ordonanța de începere a urmăririi penale?
 
9. Indiferent care este răspunsul la aceste întrebări, refuzul de a-mi comunica integral și prompt motivele schimbării procurorilor este un caz tipic de încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil.
10. Sper ca acest mesaj să nu fie considerat de CSM un atac la independența Justiției. Îmi doresc însă ca CSM, ca garant al independenței Justiției, să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a face lumină rapid în acest caz și a înlătura orice dubiu că acest dosar este făcut la comandă politică.
 
PS: Marcele, Nicule… ați căutat 4 procurori să vină după mine și să mă ancheteze pentru nimic. Tocmai ați recunoscut public asta azi. Acum vin eu după voi. Fiți pe recepție!”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version