Tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă – a treia tragere din acest an la cererea expresă a dublului condamnat penal Liviu Dragnea, al treilea om în statul român – s-a dovedit joi cu noroc pentru acesta.

Dosarul “Bombonica”, în care Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în primă instanță iar din octombrie trebuia să fie judecat în faza de apel, a fost repartizat aleatoriu de programul informatic ECRIS al ÎCCJ la Completul 2 de 5 judecători.

Completul   este format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu.

Amânat inițial pentru data de 14 ianuarie 2019 – ca, de altfel, toate cele 25 de dosare aflate pe rolul ÎCCJ în faza de apel -, dosarul lui Dragnea a primit termen pe 19 decembrie 2018, odată cu celelalte, mai puțin dosarul Alinei Bica, al cărui termen a fost stabilit poentru 20 decembrie.

Dacă acest al treilea complet va administra probe la termenul din 19 decembrie, va rămâne să judece și în anul 2019, când va da semntința definitivă, potrivit principiului stabilității și continuității recomandat de CEDO. Dacă nu, la începutul anului 2019 va avea loc o nouă tragere la sorți a completurilor de 5.

Cine sunt judecătoarele din complet, potrivit G4 Media:

Luciana Mera și Tatiana Rog sunt considerate două profesioniste, însă ”cam formaliste”. ”Sunt foarte stricte, pentru ele totul trebuie să fie cleștar și obișnuiesc să întoarcă dosarul pe toate fețele”, au explicat surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Recent, Rog și Mera au anulat toate probele făcute de DNA cu SRI în dosarul lui Marian Fișcuci, primul patron Tel Drum și prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea.

În dosarul lui Liviu Dragnea (procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman) nu sunt însă probe obținute de DNA cu SRI, adică interceptări sau filaje. A spus-o chiar judecătorul Ștefan Pistol, cel care a dorit să îl achite pe Liviu Dragnea la instanța de fond – singurul cu opinie separată în Completul de 3.

Judecătoarea Simona Enceanu a făcut parte din Completul de care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenție efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreședinte al ICCJ și șefa structurii de securitate a Instanței Supreme, adică șefa judecătorilor care emit mandate de siguranță națională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătorul Dan Lupașcu, fost membru CSM și actualul avocat al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Pe 4 septembrie, judecătoarea Popa a trimis dosarul în care fostul vicepremier Gabi Oprea este acuzat de uciderea din culpă a polițistului motociclist Bogdan Gigină la Judecatoria Sectorului 1. În motivare, ea a explicat și că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă. 

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a judecătoarei Lia Savonea, noua șefă a CSM, fost președinte al CAB. Unul dintre nașii de cununie al judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreședinte al CAB și magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ compuse după a doua tragere la sorți pentru acest an, din 9 noiembrie. Soțul judecătoarei Rus este, de asemenea, magistrat la Secția penală a ICCJ. El a fost anchetat de Inspecția judiciară, dar ”achitat” de Secția de judecători a CSM și apoi trimis la ICCJ.

În iulie, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării. Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman.

Unde au picat ceilalți ”inculpați de rang înalt” de la ICCJ

 Apelurile în dosarele în care fostul judecător CCR și actual ministru secretar general al Guvernului, Toni Greblă și președintele al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost achitați la fond și contestația în anulare a Elenei Udrea au căzut la C5 P3 format din judecătorii: Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Hermina Iancu și Anca Mădălina Alexandrescu.

Fostul premier Victor Ponta și fostul ”sforar” al PSD, Viorel Hrebenciuc, au căzut la C5 P1 format din magistrații Simona Neniță,Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoș și Ionuț Matei, iar contestația în anulare a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, a picat la C5 P2, care îl judecă și pe Dragnea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version