Restricțiile impuse prin ordonanțele militare sunt însoțite, începând de vineri, 3 aprilie, de sancțiuni uriașe. Guvernul Orban a majorat la sume uriașe amenzile ce vor fi aplicate persoanelor fizice și juridice în perioada stării de urgență decretată pentru evitarea răspândirii coronavirusului (COVID-19). (Vezi document la finalul articolului)

Astfel,  Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 care prevede amenzi pentru nerespectarea regimului stării de asediu şi regimului stării de urgenţă a fost modificată, în 26 martie, prin OUG 34/2020, care a intrat în vigoare vineri la ora 0.00.

Amenda minimă pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 100 de lei la 2.000 lei, iar cea maximă, de la 5.000 de lei la 20.000 lei.

Amenda minimă pentru persoanele juridice s-a majorat de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, iar cea maximă, la 70.000 de lei.

Sancțiuni complementare

În plus, au fost introduse sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale:

– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;

– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

– suspendarea temporară a activităţii;

– desfiinţarea unor lucrări;

– refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancţiune vor fi aplicate în funcţie de natura şi gravitatea faptei, precizează Grupul de Comunicare Strategică. 

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătatea din cuantum.

Atenție! Plângerea formulată împotriva procesului-verbal nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.

În caz de anulare sau de constatare a nulității procesului-verbal, instanța judecătorească dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor în momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version