Judecătorii Curții de Apel Craiova l-a salvat pe fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, de o condamnare de 6 ani și 6 luni de închisoare pronunțată de instanța de fond – Tribunalul Dolj.

Concret, 2 ani și 8 luni au trecut de la pronunțarea instanței de fond, fără ca apelul să fie soluționat, iar între timp, faptele s-au prescris, la 10 ani de la comiterea lor (2013).

Vâlcov, fost primar al Slatinei pe vremea când se afla în PDL, apoi senator și fost ministru în două guverne PSD,  plus consilier al fostului premier Viorica Dăncilă, s-a stabilit deja în Italia, unde și-a deschis o firmă deproduse alimentare.

După ce presa a făcut public numele firmei pe care o deține în Italia, Darvet SRL, fostul demnitar a cedat controlul companiei către o apropiată, Andreea Elena Dumitru, consiliera fostei șefe de la Fisc, Mihaela Triculescu.

sursa foto qmagazinero

„În baza art.421 pct.2 lit. a Cpp, admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinţei penale nr.309 din 21.07.2020 pronunţată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr.43049/3/2015. Desfiinţează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: în temeiul art.396 alin.6 Codul de procedură penală, raportat la art.16 lit. f Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă”, se arată în decizia Curţii de Apel Craiova.

Instanța a menţinut, totuși, dispoziţia tribunalului de confiscare de la Vâlcov a mitei de 4.296.270 lei.

Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015 de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare şi luare de mită.

Însă înainte de a ajunge la Tribunalul Dolj, dosarul a fost plimbat din motive de procedură la Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Olt.

Vâlcov era acuzat în acest dosar că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei.

Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri. 

Într-un al doilea dosar, Vâlcov a fost achitat definitiv, tot de Curtea de Apel Craiova, în noiembrie 2021:

Fostul ministru PSD Darius Vâlcov, achitat definitiv într-un dosar de corupție

În al treilea dosar de corupție, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în februarie 2018, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, de un complet de 3 judecători al ÎCCJ – instanța de fond.

Însă procesul a fost blocat de competul de 5 judecători de la Instanța Supremă, care a sesizat CJUE în legătură cu decizia CCR privind nelegalitatea unor astfel de completuri, pe motiv că nu sunt specializate pe corupție. 

ÎCCJ sesizează CJUE în legătură cu procesul lui Vâlcov răsturnat de CCR
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version