Dan Radu Rușanu, fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat, duminică seara, că a dat în judecată statul român.

Rușanu solicită despăgubiri pentru perioada petrecută în arest preventiv într-un dosar în care, în cele din urmă, a fost achitat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, deși era acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, precum constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului sau folosirea influenței.

Rușanu a fost trimis în judecată în aprilie 2014, alături de afaceristul Ilie Carabulea și de Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

Rușanu a declarat din start că fapta pentru care este acuzat nu există, dar nu a reușit să-i înduplece pe procurori și magistrații care au decis arestarea lui preventivă.

A petrecut patru luni în arest preventiv și trei luni în arest la domiciliu, dar în cele din urmă, în iunie 2017, a fost achitat definitiv.

Vrea să fie pedepsiți procurorii, nu judecătorii
Rușanu vrea pedepsirea procurorilor, nu a judecătorilor, deși aceștia din urmă l-au arestat preventiv. Procurorii au spus doar că “Suspectul Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Acesta a întocmit, în fapt, proiectul OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, şi a avizat, în calitate de preşedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de Guvern (Ponta) din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial în 18.10.2013″.

Poate că sentința definitivă a fost influențată și de faptul că judecătorii Curții Constituționale au decis că un act normativ reprezintă OPORTUNITATEA politică la un moemnt dat, care nu se discută și, mai ales, nu poate fi anchetată de DNA!

Oricum, dacă va câștiga procesul – precum alt liberal, Dinu Patriciu, care a obținut o hotărâre judecătorească prin care SRI trebuia să-i dea despăgubiri pentru că l-a interceptat fără mandat – sentință care nu a fost pusă an aplicare, până la urmă), banii vor fi dați tot de românii care i-au plătit salariile uriașe de șef la instituțiile statului – printre care Eximbank, Ministerul finanțelor și ASF. 

Dan Radu Rusanu, demnitar, om de afaceri, mare latifundiar al Romaniei, avea o avere estimată de revista „Bilanț“ la aproape aproape 60 de milioane dolari în anul 2006.

Într-o intervenție avută la postul de televiziune B1 TV, Rușanu a anunțat că “am fost achitat pentru cele patru capete de acuzare, cu 62 de fapte materiale, pentru că fapta nu există. Arestarea mea s-a făcut la numai două zile după ce, la un post de televiziune, am declarat că inculparea mea nu are nicio legătură cu cazul Carpatica, cu cazul Astra și cu domnul Adamescu, prietenul domnului Traian Băsescu.

Trebuie să știți că judecătorul, în camera preliminară, cel puțin în cazul meu, nu poate să cerceteze, nu are timpul fizic de a citi și concluizona cele 40 de volume din dosarul Carpatica. Vinovăția este în proporție de 90% a procurorului, care prezintă probele răstălmăcite, interpretate de domnia sa, prezintă declarațiile martorilor trunchiate sau netrunchiate sau o parte din martorii care îi convin, și nu toți”.

De asemenea, Rușanu a precizat că cele 6,5 milioane de lei solicitate în instanță reprezintă “onorariile pe care a trebuit să le plătesc avocaților, indemnizația ca președinte al ASF pentru perioada în care am fost indisponibil și, în mică parte, daune morale”.

Dacă îi va obține, banii vor proveni însă tot de la români – care i-au plătit lefurile grase la stat.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version