Procurorii Direcției Naționale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată, joi, un executor judecătoresc şi un avocat din Bucureşti, sub acuzaţia că la o executare silită, în urma unor documente false, ar fi transferat aproximativ 4 milioane de lei de la persoane care au primit despăgubiri de la stat pentru un teren din municipiul Galaţi, ce fusese expropriat ilegal de regimul comunist.


Astfel, Anton Casagranada-Stana, la data faptei executor judecătoresc, a fost deferit justiției pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecinţe deosebit de grave şi a unui avocat din Baroul Bucureşti, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi spălarea banilor, ambele în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2017 – 2018, Anton Casagranda-Stana, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul avocatului, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfăşurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptăţite să primească despăgubiri din partea statului român.

„Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galaţi, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist”, menţionează procurorii.

Concret, arată DNA, în contextul menţionat, din totalul despăgubirilor primite de creditori (19.469.214 lei), Casagranda-Stana ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului sumele de 3.020.615 lei, reprezentând „onorariu avocat”, în condiţiile în care acesta din urmă nu a avut nicio calitate în raportul execuţional, şi 914.810 lei, cu titlu de „dobânzi datorate”, în condiţiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare nu aveau ce sume de bani să achite avocatului.

„În perioada 18 iulie 2017 – 17 iulie 2018, pentru a disimula provenienţa banilor primiţi, avocatul i-a transferat într-un cont deschis pe numele mamei sale. Ulterior, inculpatul a făcut din acest cont mai multe plăţi şi transferuri către diverse persoane fizice şi juridice”, precizează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version