Procurorii DNA l-au reținut pe viceprimarul orașului Videle, Marius Florin Nedelcu, după ce l-au prins în flagrant când primea 15.000 lei mită, iar pe primarul aceleiași localități, Nicolae Bădănoiu, complice, l-au plasat sub control judiciar pe o cauţiune de 30.000 de lei.

catuse

Iniţial, viceprimarul Nedelcu a pretins, la începutul lunii iunie 2015, suma de 45.000 lei de la un om de afaceri (denunțător în cauză), căruia i-a propus să îl sprijine în atribuirea unui contract finanțat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice în orașul Videle.

Denunţătorul i-a spus viceprimarului că prețul de execuție depășea valoarea de 550.000 lei, dar acesta i-a replicat că lucrările trebuie efectuate formal și în mod superficial, precizându-i că bugetul aprobat a fost de 387.000 lei, cu TVA, iar acest plafon nu poate fi depășit sub nici o formă.

Potrivit anchetatorilor, Nedelcu l-a asigurat că nu vor fi probleme cu plățile iar verificarea lucrărilor va fi făcută de primăriei, aşa că nu trebuie să se îngrijoreze decă “dă palme”.

La schimb, afaceristul trebuia să-i dea viceprimarului 45.000 de lei, ca parte din plățile pe care Primăria Videle trebuia să le facă pentru executarea terenurilor de sport respective.

“În același context, inculpatul Nedelcu Florin Marius a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive plătită de primărie, în valoare de 10.000 lei, aferentă unor servicii de masa și cazare, deși firma denunțătorului nu avea un astfel de obiect de activitate. Precizăm că, din cei 10.000 lei, denunțătorul trebuia să-i restituie inculpatului 8.000 lei, în considerarea ajutorului ce urma să-i fie dat, suplimentar față de suma de 45.000 lei”, se arată în ordonanţele de reţinere emise de procurorii DNA.

În 17 iulie 2015, între firma denunțătorului și primăria Videle a fost încheiat un contract de lucrări în acest sens, semnat viceprimar, conform înțelegerii cu primarul Bădănoiu Nicolae, care plecase în concediu de odihnă.

“În perioada imediat următoare, în vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mită, inculpatul Nedelcu Florin Marius a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care a exercitat presiuni asupra denunțătorului, prin „obligarea” acestuia la respectarea condițiilor din caietul de sarcini, deși primarul orașului Videle cunoștea că acesta din urmă nu le poate îndeplini”, precizează anchetatorii.

În aceste condiții, denunțătorul i-a remis lui Nedelcu suma de 23.000 lei, urmând ca ulterior să-i dea și diferența.

“La data de 26 ianuarie 2016, inculpatul Nedelcu Florin Marius a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentând o nouă tranșă din mită, fiind surprins în flagrant de organele de urmărire penală. Această sumă de bani urma a fi împărțită în mod egal cu primarul Bădănoiu Nicolae, în baza înțelegerii inițiale avută cu inculpatul Nedelcu Florin Marius”, arată DNA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version