La câteva ore după punerea sub acuzație a lui Rareș Văduva, actualul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI – cunoscută în perioada ceaușistă sub numele de “Doi și-un sfert” – temuta unitate militară secretă UM 0215), DNA a furnizat o primă informație despre infracțiunile comise de “funcționari din cadrul DIPI”, revenind apoi cu un comunicat în care dă publicității și numele acestora.

Codruta Kovesi DNA

Astfel, sunt urmăriți penal 6 foști și actuali șefi ai DIPI:

Rareș Văduva, comisar șef, la data faptelor subsecretar de stat la D.I.P.I , ulterior și în prezent șef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat:

  • deturnare de fonduri – în formă continuată
  • fals intelectual – în formă continuată
  • uz de fals – în formă continuată
  • abuz în serviciu, în formă continuată
  • favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției

Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat:

  • delapidare – în formă continuată
  • fals intelectual – în formă continuată
  • uz de fals – în formă continuată
  • 2 infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată

Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat:

  • delapidare
  • fals intelectual
  • uz de fals
  • abuz în serviciu

Nelu Zărnică, chestor principal de poliție, la data faptelor șef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat:

  • complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri – în formă continuată
  • fals intelectual – în formă continuată
  • și uz de fals – în formă continuată

Gheorghe Popa, comisar șef de poliție, la data faptelor șef adjunct al D.G.I.P.I. (structură operativă a D.I.P.I.):

  • deturnare de fonduri – în formă continuată
  • fals intelectual – în formă continuată
  • uz de fals – în formă continuată
  • abuz în serviciu – în formă continuată
  • delapidare

Ioan-Dorin Popa, comisar șef, la data faptelor șef adjunct Diviziune administrativă a D.I.P.I.:

  • deturnare de fonduri, delapidare -în formă continuată
  • fals intelectual – în formă continuată
  • uz de fals – în formă continuată
  • abuz în serviciu – în formă continuată.
Gelu Oltean
Gelu Oltean – omul lui Virgil Ardelean
Oltean și-a însușit 15.000 lei în 2014

În ordonanța procurorilor se arată că “în cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin și-a însușit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative”.

Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conținea nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

Tot în cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., și-a însușit suma de 1.500 lei.

“Totodată, în aceeași perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinația legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituției pentru cheltuieli operative”, precizează DNA.

 Virgil Ardelean
Virgil “Vulpea” Ardelean
La secret

Pentru a ascunde delapidarea și deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

De asemenea, “suspectul Popa Ioan-Dorin, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției – cheltuieli care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinația legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituției pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta și-a însușit suma de 44.833,44 lei”.

Pentru a ascunde deturnarea și delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

gheorghe nicolae
Gheorghe Nicolae
Gheorghe Nicolae și-a însușit 10.000 de lei

“Folosind același mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe și-a însușit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziție emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecința vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislației privind informațiile clasificate și de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative”, se mai arată în ordonanța procurorilor.

rares vaduva dipi
Rareș Văduva
Văduva a secretizat cheltuieli operative de 13.500 lei

În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareș a schimbat destinația legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituției pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptați către cheltuieli de protocol.

“Necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals. În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareș a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel, a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice”, mai precizează DNA.

Totodată, “în cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareș, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăția persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecințelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat”.

Tuturor celor 6 foști și actuali șefi ai DIPI li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în cursul zilei de astăzi.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, iar Dumitru /Coarnă, liderul unui sindicat al polițiștilor, a declarat că ar fi vorba despre 16 persoane. 

Pentru fapte similare, Gheorghe Nicolae și ZĂRNICĂ NELU au fost trimiși în judecată într-un dosar din care a fost disjunsă prezenta cauză (vezi comunicat nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016).

Cristian Lascau Vulpea
Cristian Lascău, fost șef DGIPI – venit din Sălaj de unde este și Virgil “Vulpea” Ardelean

Citiți și

Un nou dosar la DNA, după trimiterea în judecată a fostului șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, și a vicepremierului Gabriel Oprea

UPDATE! Noul șef al DIPI, Rareş Văduva, urmărit penal pentru cheltuirea ilegală a fondurilor operative
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version