Părăsirea țării de către cei doi s-a produs la indigo: nu aveau interdicție de la judecătorii care i-au condamnat în primă instanță, dar se aflau plasați sub control judiciar într-un alt dosar, iar polițiștii care îi filau i-au pierdut!
Judecătorii Curții de Apel București care l-au condamnat pe Radu Mazăre la 4 ani de închisoare cu suspendare nu i-au interzis să părăsească țara, astfel că acesta s-a instalat în Madagascar, chiar îniante de sentința definitivă, anticipând că nu va scăpa de închisoare pentru frauda de 114 milioane de euro din dosarul retrocedării ilegale de terenuri pe faleza Constanța și Mamaia.
Amintim că Mazăre se afla sub control judiciar într-un alt dosar (din totalul celor 5), măsura preventivă fiind dispusă de un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Dar cum magistrații de la Curtea de Apel București l-au mângâiat pe Mazăre cu o condamnare de 4 ani cu suspendare, în iulie 2017, pentru un prejudiciu de 114 milioane euro, fostul primar de Constanța a putut pleca legal din țară.
Să vedem acum: pățesc ceva judecătorii de la CAB orchestrați de Viorica Costiniu, pentru că l-au lăsat să fugă din țară pe Mazăre după 9 ani de judecată? Cu siguranță că nu!
Și să precizăm că asta se întâmplă înainte de intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției! Care în niciun caz nu prevăd interdicția de a părăsi țara de către condamnații în primă instanță – mai ales dacă au alte 5 dosare penale pe rolul instanțelor de judecată, ca în cazul lui Radu Mazăre. La să să cheltuiască statul sume uriașe cu depistarea și recuperarea lor!
Să vedem dacă, și în ce fel, va lua atitudine Forumul Judecătorilor – că, din partea AMR, al cărei președinte onorific este Viorica Costiniu, nicio speranță! Și nici din partea UNJR, care a venit cu propuneri scandaloase la comisia Iordache de modificare a legilor Justiției.
Toată lumea anticipa fuga, numai judecătorii nu!
Acum, vor fi pedepsiți polițiștii care îl aveau în supraveghere pe Radu Mazăre, la fel cum s-a întâmplat în cazul lui Sebastian Ghiță, iar adevărații vinovați nu vor plăti. Și, ca prin minune, “experții” de la filaj le pierd urma numai penalilor din politică!
Manevra este patentată și constatăm cu stupoare că penalii corupți sunt salvați pe față chiar de Justiția pe care protestatarii o apără în stradă.
Precizările Poliției
Potrivit unui comunicat al Poliţiei, sâmbătă în jurul orei 12.00, poliţiştii din Biroul Supravegherii Judiciare din cadrul IPJ Constanţa s-au sesizat cu privire la faptul că “un bărbat aflat în control judiciar, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezenţă”.
”După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofiţerul de caz că se afla pe teritoriul statului Madagascar unde face demersuri pentru a obţine azil politic. Conform procedurii, poliţiştii constănţeni au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Menţionăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara”, arată Poliţia.
Pe toată perioada existenţei măsurii preventive a controlului judiciar, poliţiştii nu au constatat încălcări ale obligaţiilor impuse.
Avocata face pe niznaiul: Ultima dată am vorbit cu el la proces
Iar pentru ca tabloul ipocriziei să fie întregit, avocata lui Mazăre face pe niznaiul.
“Ultima oară am vorbit cu domnul Mazăre la termenul din decembrie, de la Înalta Curte. Nu am aflat despre decizia lui decât astăzi, când s-a făcut public. Nu am fost contactată să fiu informată despre plecare”, a declarat Ioana Focșa despre clientul său.
Ea a refuzat să facă alte comentarii despre plecarea din țară a lui Radu Mazăre.
Luare de mită și 3 infracţiuni de fals în declarații
Dosarul în care se afla plasat sub control judiciar Radu Mazăre este cel trimis în judecată de DNA în aprilie anul trecut, pentru luare de mită şi 3 infracţiuni de fals în declaraţii.
În acelaşi dosar a fost deferit justiției fratele lui Mazăre, Alexandru, la data aceea senator PSD, pentru complicitate la luare de mită şi 3 infracţiuni de fals în declaraţii.
Morgenstern, prin în Argentina
De asemenea, afaceristul Avraham Morgestern, este judecat pentru dare de mită. Morgenstern este și el fugit din țară, după ce a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare în luna august 2017,pentru evaziune fiscală, fiind prins zilele acestea în Argentina.
Potrivit anchetatorilor, “Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată”.
Astfel, în cursul anului 2011, “omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, informa DNA.
Potrivit procurorilor “din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel”.
“Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)”, susţineau procurorii.
În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
Potrivit comunicatului, “în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru. De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare”.
Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obţinute în cadrul activităţii de cooperare judiciară în materie penală cu autorităţile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein şi Austria.