Tânărul pensionar special Cătălin Ioniță, fost inspector-șef al Poliției Române, pentru 5 luni, și ulterior director general al DGA (Direcția Generală Anticorupție, din subordinea MAI), urmărit penal de DNA, nu poate justifica 1,15 milioane de lei din avere, potrivit ANI.

Cătălin Ioniță și matusalemicul Bogdan Despescu

Precizările ANI:

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.157.736 Lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcției publice.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.”.

Cine este Cătălin Ioniță

Ioniţă a fost numit șef la Poliția Română pe 17 ianuarie 2018, în urma scandalului dintre ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan – susținută de liderul PSD Liviu Dragnea -, şi premierul de la acea dată, Mihai Tudose, însă a fost schimbat din funcție după numai 6 luni.

Iniţial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose să-l demită pe şeful de atunci al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului poliţistului pedofil.

Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit când i-a spus că Ioniţă a acceptat să fie noul şef al IGPR şi i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat însă, ba chiar a anunţat, după o zi, că are acceptul lui Ioniţă pentru funcţie.

Dar Ioniță habar n-avea de acest lucru. Totuși, până la urmă a acceptat să fie mutat la șefia IGPR.

Ulterior, PSD condus de Dragnea i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

La finalul lunii iunie 2018, Cătălin Ioniță a demisionat din funcția de șef al Poliției Române, iar o zi mai târziu se înfățișa la sediul DNA. La acea vreme anunța că a fost citat în calitate de suspect şi că a plecat din fruntea IGPR ca să nu păteze imaginea instituţiei.

DNA a transmis că fostul şef al Poliţiei Române este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, infracțiuni comise pe vremea când conducea Serviciul de Investigare a Fraudelor, în cadrul Poliției Sectorului 1 București. El ar fi pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcţionari publici.

OFICIAL! Fostul șef al Poliției Române, urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații

În 2019 însă, procurorii anticorupție au clasat o parte dintre faptele din dosar, dar a rămas cu acuzația de fals în declarații.

Pe 22 aprilie 2019, Cătălin Ioniță a ieșit public cu un atac la adresa celei care l-a numit șef la DGA: Carmen Dan, pe vremea când era ministru de Interne.

Ioniță a susținut c,ă imediat după numirea în funcția de șef al DGA, a fost supravegheat atât el, cât și familia sa: „Am aflat imediat de faptul că, faţă de şeful Poliţiei Române se desfăşoară activităţi de supraveghere operativă, de asemenea şi asupra familiei mele, existând martori şi probe video în acest sens. Am înştiinţat conducerea D.G.P.I., însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră”.

Pe punctul de a fi demis, șeful DGA o acuză pe Carmen Dan că a mințit

Cătălin Ioniță a ascăpat însă atunci de demitere. A fost eliberat din funcție la sfârșitul lui august 2020, pe motiv că nu mai are certificat ORNISS, cel care permite accesul la informații secrete, necesară exercitării funcţiei.

UPDATE! Șeful DGA, Cătălin Ioniță, pus la dispoziție: ORNISS nu i-a prelungit avizul

Ioniță a fost dovedit și plagiator, de PressOne în 2019, iar în 2021,  a pierdut titlul de doctor în științe, prin decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ioniță își susținuse teza de doctorat în 2012, la Academia de Poliție.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version