Patru ani le-au trebuit judecătorilor de la instanța de fond până să dea un verdict în dosarul de corupție al Sorinei Pintea, deși aceasta a fost prinsă în flagrant când a luat mită , iar complicea ei și-a recunoscut vinovăția și a încheiat un acord în acest sens cu procurorii DNA.

Sorina Pintea, fosta ministră PSD a Sănătății, a fost condamnată vineri, de Tribunalul Cluj, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru „comisionul”pe care l-a perceput la un cntract de amenajare a unei săli de operații.

Decizia instanței nu este definitivă; vor mai dura cel puțin 2 ani până când Pintea va merge la închisoare – asta dacă la apel se va menține sentința de la instanța de fond.

Pintea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în aprilie 2020, pentru infracțiuni comise în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare. Ea a fost prinsă în flagrant de anchetatori, după ce a primit mită în biroul său de la unitatea medicală, 10.000 de euro și 120.000 lei mită, ca procent dintr-un contract de achiziții publice.

Pintea, trimisă în judecată pentru luare de mită. Complicea ei a încheiat cu procurorii DNA acord de recunoaștere a vinovăției

DNA a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu  o persoană acuzată de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Iată o sinteză a rechizitoriului întocmit de procurorii DNA:

„În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială. În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, susțin procurorii, în rechizitoriu.

Pintea demisionase, în 2 martie, după ce fusese săltată de procurorii anticorupție direct din biroul său de la spital.

Arestată preventiv pentru 30 de zile, ea a făcut contestație, invocând o boală gravă de care suferă, și a înduplecat două judecătoare de la Curtea de Apel București, care au eliberat-o din arest după numai 6 zile și au plasat-o sub control judiciar.

În 8 aprilie, ea s-a răzgândit asupra demisiei din funcția de manager al Spitalului Județean din Baia Mare.

S-a răzgândit! La o lună după ce a scăpat din arest, Pintea și-a retras demisia de la șefia Spitalului Județean Baia Mare
Din arest, Sorina Pintea cere să fie internată în spital
Judecătorilor li s-a făcut milă: Sorina Pintea, eliberată din arestul preventiv după doar 6 zile
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version