Cristinel Bîgiu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat, marţi, la 5 ani şi 2 luni de închisoare pentru luare de mită, conflict de interese şi tentativă la spălare de bani.

sursa foto buzaumedia.ro
sursa foto buzaumedia.ro

Decizia magistraţilor de la Tribunalul Călăraşi nu este însă una definitivă, astfel că Bîgiu poate face apel.

Fostul preşedinte al CJ Buzău a fost găsit vinovat în dosarul în care era acuzat că “în perioada decembrie 2013—decembrie 2014, i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei pe care o conducea să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică, să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. După întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din instituţie urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Ulterior, în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă, urmând ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

În 4 decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlul de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA”.

Deşi ar putea scăpa mai ieftin la apel, Bîgiu mai are cel puţin două dosare la activ, unul în care este acuzat de spălare de bani, alături de Cristian David, fostul ministru de Interne, şi unul în care este acuzat de trafic de influenţă, alături de Gabriel Surdu, fostul şef al RAAPPS.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version