Condamnat la 7 ani de închisoare pentru traficarea influenţei pe lângă judecătorul Florin Costiniu, fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost eliberat din închisoare după mai puţin de 3 ani. 

catalin-voicu-incentru.ro

Minunea a putut fi posibilă graţie celor 6 cărţi “ştiinţifice” scrise de Voicu după gratii, care i-au scurtat din pedeapsă 180 de zile. Alte 116 zile i-a fost reduse în urma prestării unei munci în penitenciar – cel mai probabil la bibliotecă. Din cei 7 ani i s-a scăzut peste un an în care fostul senator a stat în arest.

Comisia Penitenciarului Găești a recomandat liberarea condiționată a acestuia iar Judecătoria Găeşti a admis cererea în noiembrie 2015.

DNA a contestat sentinţa, însă Tribunalul Dâmboviţa a respins-o: “‘Respinge ca nefondată contestația formulată de către (…) Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești împotriva sentinței penale nr. 2192/27.11.2015, pronunțată de către Judecătoria Găești (…) condamnat fiind Voicu Cătălin, aflat in Penitenciarul Găești.(…) Definitivă. Pronunțată în ședința publică din data de 12.02.2016”, se arată pe portalul instanțelor.

La o săptămână de al suspendarea articolului din lege

Cătălin Voicu a ieşit azi-noapte din închisoare.

Eliberarea lui a fost posibilă la o săptămână după ce Guvernul a suspendat, până în septembrie, articolul din lege care permite reducerea pedepselor deţinuţilor cu 30 de zile dacă scriu o lucrare cu caracter ştiinţific.

Cel mai probabil, dosarul era în circuitul instanţelor. Vom vedea însă dacă DNA va încerca o cale de atac.

Voicu, la un pas să ajungă ministru de Interne

Fost ofiţer SPP, Cătălin Voicu a fost avansat general anul 2003 de către preşedintele Ion Iliescu, căruia i-a fost consilier prezidenţial, apoi a fost ales deputat pe listele PSD în două mandate, 2004-2008 şi 2008-2012.

Dacă Mircea Geoană ar fi câştigat prezidenţialele, Voicu ar fi ajuns ministrum de Interne în decembrie 2009. Numele lui a fost vehiculat însă în PSD şi pentru portofoliul Justiţiei.

Infracţiunile au fost comise de Cătălin Voicu pe fondul acestei ascensiuni fulminante în PSD. Mai concret, înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, el a pretins “în mod repetat, la diferite intervale de timp”, suma totală de 260.000 euro, din care a primit 200.000 euro, de la afaceriştii Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni la magistraţi, prin intermediul judecătorului Florin Costiniu de la ÎCCJ, ca aceştia să obţină decizii favorabile în unele dosare penale.

Căşuneanu a cooperat cu anchetatorii şi a scăpat cu 4 ani cu suspendare, însă Locic a fost condamnat la 4 ani cu executare.

Costiniu, pensie specială de 16.000 de lei/lună cu sprijinul CSM

Florin Costiniu, soţul Vioricăi Costiniu de la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, a fost condamnat de foştii lui colegi de la instanţa supremă la 4 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă. Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 22 aprilie 2013.

Florin Costiniu a trecut bine-mersi în avocatură, unde câştigă bani frumoşi pe lângă pensia specială de magistrat de 16.063 lei/lună – posibilă graţie faptului că a ieşit la pensie înainte de a fi condamnat definitiv.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat pensionarea chiar în timp ce era cercetat penal şi, mai mult, după ce fusese arestat preventiv – e drept, doar pentru câteva zile, fiind eliberat apoi la recurs.

Voicu, spre o nouă condamnare

Cătălin Voicu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 noiembrie 2014  într-un nou dosar, pentru complicitate la abuz în serviciu. El a fost complicele lui Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA, alături de Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova, Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA şi Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al aceleiaşi societăţi.

Cei 5 inculpați au prejudiciat statul cu 5.284.892 lei (1.391.339 euro), concurând la achiziţionarea fără licitaţie, de către SISE Moldova, a unor echipamente de protecţie şi de lucru “fără a exista necesitatea acestor achiziţii”.

Dar nu numai atât: adaosurile comerciale puse în această escrocherie orchestrată cu girul senatorului Voicu au fost de până la 2.490,93%. În total, echipamentele individuale de protecţie au fost cumpărate cu 14.750.685 lei (fără TVA), de la firma de casă Tech Safety.

Dosarul se judecă de 1 an şi 3 luni la Tribunalul Bucureşti.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version