Fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, în prezent ambasadorul României în SUA, a fost audiat, vineri, timp de trei ore de Adina Florea la Secția specială de anchetare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în dosarul extrădării lui Nicolae Popa.

UPDATE: La ieșirea de la audieri, George Maior a declarat că „extrădarea s-a realizat în contextul clar, legal definit de legislația românească – și rolul ministerului public e clar definit în acea legislație”, pe baza unei politici naționale bune, după ce d-nul Popa suferise o condamnare”.

El a precizat că ”SRI și-a făcut datoria exemplar” în această ”acțiune de succes”.

Întrebat de ce s-a implicat SRI în operațiunea de extrădare, el a răspuns: Tot contextul în care SRI s-a implicat pe bună dreptate în această operațiune de succes alături de alte state. Nu am sesizat aspecte care să facă obiectul unor infracțiuni, a fost o audiere foarte bună. Eu nu pot să comentez ce spune domnul Sebastian Ghiță, precizez lucruri pe care le știu în calitate de director SRI, în acestă stituație SRI a fost foarte eficient și competent. (…) Extrădarea s-a realizat în cadrul unui task force instituțional, lucru care sper să se realizeze și acum. A fost comunicare pur instituțională”.

„Toate explicațiile necesare au fost date în contextul acestei audieri și se precizează exact cum s-a implicat SRI în cazul acestei operațiuni de succes. A fost o politică națională bună ca orice cetățean român care suferise o condamare, și dl Popa a suferit o condamnare, să vină în țară, o politică promovată de fostul președinte”, a mai spus el, asaltat de jurnaliști cu întrebări.

Întrebat despre protocoalele SRI-DNA, George Maior a replicat: „Protocoalele nu au general judecarea unor oameni”.

Despre proiectul Pro România al finului său, Victor Ponta, Maior a spus:„Nu am nicio implicare în acest proiect, îi urez succes d-lui Ponta”.

Iar despre fostul său subaltern, Florian Coldea, Maior a afirmat că „de ani de zile nu am vorbit”.

La intrarea în sediul SIIJ, Maior a declarat că va prezenta toate detaliile, în calitate de martor, precizând că operațiunea de extrădare a lui Nicolae Popa, care fugiste în Indonezia și fusese condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006.

“Vor să afle faptele, împrejurările legate de una dintre cele mai de succes operațiuni ale statului român din punct de vedere al combaterii unui fenomen grav care a afectat 300.000 de cetățeni și, ca martor, sunt evident încântat să redau aceste fapte. Serviciul Român de Informații s-a implicat și, dacă nu ar fi făcut-o, nu ar fi fost menirea Serviciului. SRI și-a făcut datoria”, a declarat George Maior.

În acest dosar, Adina Florea a inculpat-o anul acesta pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
 
În 28 martie, Florea a plasat-o sub control judiciar pe Kovesi, însă măsura a fost contestată în instanță, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus revocarea ei.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, care a fugit în Serbia în 19 decembrie 2016, exact în ziua în care a pierdut imunitatea parlamentară. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut suma de 270.000 de lei pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI, Nicolae Popa, în 2011.

După extrădare, Nicolae Popa a fost condamnat definitiv, în anul 2014, la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. În 2017, Nicolae Popa a fost eliberat condiționat, după numai 3 ani și două luni.

În acest dosar au fost audiați până acum fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, ambii în calitate de martor. Coldea a spus la ieșire, după aproape 4 ore de audieri, că nu a luat la cunoștință de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracțiune și că poate ar trebui investigați cei care nu au făcut nimic pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, din Indonezia, în 2011.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version