Judecătorii ÎCCJ au desființat și sentința definitivă de condamnare la 4 ani a fugarei Alina Bica, după ce i-au admis contestația în anulare depusă de aceasta, prin avocat. 

Decizia magistraților a fost pronunțată marți, după ce luni rămăseseră în pronunțarea sentinței.

Astfel, se va rejudeca procesul în faza de apel, după ce Curtea Consituțională a României decis, la sesizarea dublului condamnat penal Liviu Dragne, lider al PSD, că toate completurile de 5 de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost constituite nelegal în ultimii 5 ani.

Magistraţii au admis desfiinţarea în parte a deciziei penale contestate numai în ceea ce o priveşte pe Alina Bica şi a fixat termen pe 20 mai 2019 pentru rejudecarea apelurilor declarate de Alina Bica şi DNA contra decizie din noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de favorizarea infractorului.

Aceasta, pentru că numai avocații fostei șefe a DIICOT, Alina Bica,  au recurs la această cale extraordinară de atac, nu și restul inculpaților.

Alina Bica a părăsit țara chiar înaintea promnunțării sentinței definitive, ea anticipând că va fi condamnată la închisoare cu executare. Fosta șefă a DIICOT se află în Costa Rica, unde a depus cerere de azil politic. Ea a fost eliberată din închisoare – după ce fusese prinsă de Interpol – în luna decembrie 2018, după ce magistrații ÎCCJ au decis acest lucru până la soluționarea contestației în anulare depuse de către aceasta imediat după decizia CCR prin care Dragnea a primit câștig de cauză-  în sensul tragerii la sorți a unui alt complet de 5 judecători.

Bica a declarat ulterior, în cadrul unei intervenţii telefonice la un post tv, că nu vrea să se mai întoarcă în România.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version