Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-au anulat condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare lui Cristian Popescu Piedone, care se întoarce pe fotoliul de primar al Sectorului 5 – menținut liber de fostul premier PNL Nicolae Ciucă, prin refuzul de a organiza alegeriparțiale.

Guvernul Ciucă, obligat de instanță să organizeze alegeri pentru primar la Sectorul 5 în locul lui Piedone

Înainte de a merge la închisoare, în urmă cu un an, Piedone i-a delegat atribuțiile unui viceprimar, însă legea prevede ca acest lucru să nu depășească 6 luni.

În procesul prin care candidatul USR pentru Primăria Sectorului 5, Alexandru Dimitriu, solicita instanţei să oblige Guvernul să organizeze alegeri pentru forul local, conform legii, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat acestuia câştig de cauză.

Instanţa a motivat că au fost încălcate prevederi din Codul administrativ care impun organizarea alegerilor în 90 de zile de la momentul vacantării postului de primar al Sectorului 5, potrivit unui comunicat al USR Bucureşti.

„Instanţa confirmă abuzul pe care îl face Guvernul PSD PNL prin neorganizarea alegerilor pentru Primăria Sectorului 5. Îi somez pe Ciucă şi Bode să respecte măcar acum, în al 12-lea ceas, legile şi Constituţia României şi să nu mai blocheze dreptul cetăţenilor Sectorului 5 de a-şi alege primarul”, a declarat Alexandru Dimitriu.

 

Miercuri, imediat după ce Instanța supremă de decis anularea condamnării lui Piedone, prefectul interimar al Capitalei, Diana Artene (care a preluat postul de la  Toni Greblă, după ce aceșta a fost ales de Parlamentîn funcția de președinte al Autorității electorale Permanente), s-a grăbit să transmită oficial că Piedone se întoarce primar:

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei.

Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”.

Piedone merge la închisoare! Condamnat definitiv la 4 ani în dosarul „Colectiv”. Și mai are unul!

Iată și declarația lui Piedone:

„Nu voi cere despăgubiri morale. Voi fi repus în funcție, voi duce mandatul până la capăt, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu, dar a mă bate cu trecutul îmi ard prezentul. Nu am vârsta pentru așa ceva.”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version