Ancheta din dosarul 10 August va fi repartizată unui alt procuror, după ce unul dintre anchetatori, Doru Stoica, a făcut cerere de pensionare la Secția pentru procurori de la CSM, pe motiv că 25 de ani de vechime.

Celălalt procuror de caz, Giorgiana Hosu, a fost propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a deveni procuror-șef al DIICOT.

Astfel, moda pensionărilor pe bandă lansată de judecători în dosarele grele a molipsit și procurorii. Este o formă de spălare pe mâini din partea magistraților plătiți regește de români.

Dosarul 10 August încă se află în anchetă, fiind nesoluționat de aproape 2 ani de la evenimentele violente de la mitingul Diasporei.

DIICOT, aflat în prezent sub conducerea interimară a Giorgianei Hosu, după demisia lui Felix Bănilă din 2 octombrie 2019, cerută de președintele Klaus Iohannis, a solicitat anul trecut în 26 iunie, ”pentru studiu”, o parte din dosar, de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

Dar procurorul general interimar Bogdan Licu s-a supărat și a transmis DIICOT întreg dosarul, cu tot cu urmărirea penală începută față de foștii șefi ai Jandarmeriei, coloneii Sebastian Cucoș, Ionuț Sindile și maiorul Laurențiu Cazan.

Ministrul de Interne Marcel Vela (PNL), din Guvernul Orban, a desecretizat, în decembrie, toate comunicațiile radio ale Jandarmeriei de la intervenția din Piața Victoriei și le-a transmis la DIICOT.

După 6 luni de la preluarea dosarului, procurorii DIICOT au reluat audierile.

Mai întăi a fost audiat procurorul militar Bogdan Pîrlog, care s-a sesizat în legătură cu violențele jandarmilor – începute încă de la ora 16.30 – și a fost prezent în Piaţa Victoriei.

A doua zi, a venit rândul viceprimarului Capitalei, Adrian Bădulescu, să se prezinte la audiere la DIICOT.

Bădulescu, după audierea la DIICOT: Am fost întrebat despre complicitățile de la 10 august

În 20 decembrie 2019, Carmen Dan, fostul ministru PSD al Internelor fidel lui Liviu Dragnea, a fost audiată:

VIDEO. Carmen Dan, audiată 6 ore de procurorii DIICOT în dosarul violențelor din 10 august
Acuzații extinse în dosarul violențelor Jandarmeriei la Mitingul Diasporei din 10 august
Maiorul Cazan își acoperă executanții violenți: Indicativul de pe casca jandarmilor nu mai corespundea
Carmen Dan l-a promovat șef la Jandarmeria București pe maiorul Cazan, cel care spunea că indicativele de pe căștile jandarmilor bătăuși au fost acoperite pentru că nu mai corespundeau 

Procurorii militari susţineau că “mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version