Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” critică Secția specială de anchetare a magistraților, dar și pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care nu a desființat-o (deși PNL a promis încă de acum un an că o va face, dacă va prelua guvernarea.

Criticile vin pe fondul citării la audiere în dosare deschise din anul 2018, de către Secția specială, a doi procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” denumește acțiunea drept o tentativă de presiune în procedura de numire a procurorilor-șefi la marile parchete (PÎCCJ, DNA și DIICOT).

 ”În contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public, acelaşi Ministru al Justiţiei, care, în ciuda angajamentelor iniţiale, nu a făcut nimic concret pentru defiinţarea SIIJ, apreciem, în consens cu punctul de vedere exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii, că această acţiune reprezintă un factor de presiune şi o încercare de decredibilizare a instituţiei”.

La rândul său, Asociația “Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) acuză, într-un comunicat de presă, că ”în loc să gestioneze desfășurarea urmării penale în dosare cu mare impact mediatic de o manieră imparțială, echidistantă, pe care o impune de altfel însăși legea, SIIJ a preferat o abordare susceptibilă cel puțin să genereze acuzații publice de presiune a factorului politic, prin intermediari, în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, ceea ce se constituie într-un motiv suplimentar de natură a pleda pentru desființarea sa”.

Asociația ”își exprimă public consternarea față de caracterul inadecvat al acestui demers procedural, de natură a genera suspiciuni de presiune asupra membrilor CSM, raportat la citarea acestora în dosare care au fost înregistrate în anul 2018”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version