Preşedintele Klaus Iohannis a nu mai vrea protocoale de tipul celor încheiate între Serviciul Român de Informații (SRI) și DNA, Parchetul general și DIICOT, pentru interceptarea unor persoane suspecte de infracțiuni.

„Nu intenţionez să am iniţiativă şi să redau serviciilor atribuţii în cadrul urmăririlor penale sau proceselor penale. Aceste lucruri – urmărirea penală se face de către procuror, iar judecarea speţelor se face de către judecător. Serviciile secrete şi serviciile speciale n-au ce căuta în acest domeniu”, a afirmat şeful statului, miercuri, în conferința săptămânală de presă de la Palatul Cotroceni.

La începutul lunii martie 2016, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că SRI, nefiind organ de urmărire penală, nu mai are voie să se ocupe de înregistrări.

Însă doar SRI deține semnalul tehnic pentru mandatele de supraveghere…

Parchetul General: Numai SRI deţine semnalul tehnic pentru mandatele de supraveghere

Amintim că fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a semnat, în anul 2005 Hotărârea CSAT privind protocoalele SRI – Parchete.

Concret, prin HG nr. 231/30.03.2005 privind „aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005 – 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005 – 2007”, în cadrul domeniului prioritar II „Combaterea Corupţiei” din Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) s-a prevăzut că, “în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală, va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată”.

Protocoalele cu SRI sunt în baza unei Hotărâri a Guvernului Tăriceanu

Acum, Iohannis susține că „serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă şi conform legii în vigoare acum, în cursul activităţii lor sesizează posibile fapte penale, sesizează Parchetul competent, atât, fără să furnizeze probe, fără să participe la obţinerea de probe”.

„Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor, în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a insistat preşedintele.

El a amintit că, marți, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au discutat marți despre Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024), iar una dintre „prioritățile strategice” ale acestui plan este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale.

Fără a arăta ce modificări ar urma să fie propuse, Administrația Prezidențială a transmis, într-un comunicat, că după modificarea legislației „va fi asigurată eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României”.

Iar Iohannis a fost, miercuri, la fel de secretos: „În Consiliul Suprem de Apărare a Ţării am hotărât o nouă Strategie de apărare a ţării, o nouă paradigmă. Vechea paradigmă pornea de la premisa că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa. Or, această premisă nu mai este de actualitate, nu credem că în viitorul apropiat în Europa vom avea un război de tipul războaielor mondiale pe care le-am avut în secolul XX. Este clar că trebuie să ne adaptăm strategia. Lucrurile au devenit mult mai complicate. Inamicul, de data aceasta, probabil nu o să mai vină cu tancul, ci cu dezinformarea, nu o să vină cu arme de foc, ci o să vină cu atacuri de tip cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, dar, în acelaşi timp, sigur, în cazul unui conflict armat local sau regional, forţele armate trebuie să fie pregătite să intervină cu absolut toate mijloacele de care dispune. Este clar că întreaga legislaţie aferentă securităţii naţionale trebuie modernizată”. 

Hellvig: SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau în justiție
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version