Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a evitat, miercuri, să dea un răspuns direct la întrebarea dacă Executivul a primit de la DNA o solicitare privind Memorandumul cu KazMunayGas semnat de fostul premier Victor Ponta în 2013 și aprobat apoi prin Hotărâre de Guvern în ianuarie 2014, prin care le-a șters kazahilor 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol de 603 milioane preluată de aceștia de la Dinu Patriciu.

iolu 2

Statul român nu se va alege însă nici cu restul de 200 de milioane de dolari, deoarece, potrivit respectivei HG, banii sunt în schimbul unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, ce vor fi răscumpărate de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

“Nu putem comenta cazuri punctuale, dar Guvernul, ca practică generală, răspunde solicitărilor venite de la Parchete cu promptitudine. Nu e o chestiune politică să o detaliez aici, e o chestiune tehnică între instituții. (…) La orice solicitare, Secretariatul General al Guvernului răspunde. (…) E o chestiune tehnică între SGG și Parchete”, a afirmat Iolu.

În presă au apărut astăzi informații potrivit cărora “procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de întelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale”. Este vorba despre unui articol în EurActiv.ro, în care se arată că fostul premier Victor Ponta “este vizat de o anchetă a DNA în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de guvern pe care a semnat-o, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol”.

Pe acest subiect, oficiali ai DNA au transmis, la solicitarea Agerpres, că nu confirmă că există dosar în lucru.

Un dosar Rompetrol II este în lucru la DIICOT, dar se pare că acesta va fi preluat de Direcția Națională Anticorupție. Era doar o chestiune de timp până să se întâmple acest lucru.

Totuși, trebuie precizat că pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta trebuie acceptul Camerei Deputaților, lucru care nu se va întâmpla în veci în actualul mandat al parlamentarilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version