Judecarea lui Mircea și Vlad Cosma (PSD) pentru fapte de corupție se reia la Tribunalul Prahova fără ca dosarul să mai treacă prin camera preliminară, a decis, marți,  definitiv, Curtea de Apel Ploieşti, după 8 luni de când cauza a fost pasată între instanțe.

Dosarul, în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, iar fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare, a fost trimis la rejudecare, de către un complet de 5 magistrați al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Cauza nu va mai trece prin cameră preliminară, așa cum ceruse Tribunalului Prahova.

„Admite apelul declarat de DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva încheierii din 27.10.2020 pronunţată de Tribunalul Prahova-Secţia Penală în dosarul nr. 313/1/2020, desfiinţează în totalitate încheierea apelată şi, rejudecând, dispune continuarea judecăţii în prima instanţă de către Tribunalul Prahova-Secţia Penală. (…) Definitivă”, este decizia pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti.

“Clanul Cosma a învins: ÎCCJ a decis că dosarul va fi rejudecat!”

Cei doi sunt acuzați că, între 2010 și 2013, ar fi primit mită un milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare și deszăpezire ca să le acorde contracte.

Cazul Clanului Cosma – pe față și pe dos!

Între timp, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat toate sentințele date de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ, pe motiv că nu erau specializate pe corupție, așa că procesul se va judeca de la zero la un alt complet de 3 judecători, specializat.

Decizie-șoc a CCR, după 4 amânări: Completurile de 3 ale ÎCCJ sunt ilegale, așa cum a cerut Iordache
Clanul <strong>Cosma<strong> Mircea și copiii lui toți cu dosare de corupție sursă foto Reporter Virtual

În acest fel a scăpat și fiica baronului Mircea CosmaAndreea Cosma, actual deputat PSD, de condamnarea de 4 ani pentru corupție, pronunțată de un complet de 3 judecători – prima instanță – de la ÎCCJ.

Dosarul, pasat între instanțe

La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori. O parte dintre judecătorii din complet au fost schimbaţi.

Iar cum Vlad Cosma nu mai este deputat, dosarul a fost trimis de Instanța supremă, în septembrie 2019, la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia să se rejudece.

Însă, pe 20 ianuarie 2020, Tribunalul Prahova a trimis dosarul înapoi la ÎCCJ, susţinând că există un conflict negativ de competenţă între aceste două instanţe. În luna mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că nu există un conflict negativ de competenţă, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Prahova.

Așadar, la aproape 7 ani de la trimiterea dosarului în judecată, nu există nici măcar o sentință la instanța de fond.

În data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi Daniel Alixandrescu – de luare de mită şi abuz în serviciu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version