Laura Codruța Kovesi consideră că victoria sa la CEDO în privința revocării sale de la șefia DNA, de către președintele Klaus Iohannis în baza unei decizii CCR, reprezintă „o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani” de politic.


„Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități”, a declarat Kovesi, marți, pentru Biziday.

Fosta șefă a DNA, în prezent procuror general al Parchetului European, a reafirmat că nu a cerut la CEDO despăgubiri bănești: „Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor. Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani”.

Kovesi a câștigat la CEDO procesul privind revocarea sa de la șefia DNA

Kovesi a mai spus că revocarea sa a avut ca scop intimidarea sistemului judiciar.

„Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.” Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională”, a mai spus Kovesi, pentru Biziday.

Ea a amintit de decizia CCR care, în afară de revocarea ei, a atribuit o putere discreționară ministrului Justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere.

Vă invităm să citiți și:

Iohannis a recunoscut că i-a cerut demisia lui Kovesi

Amintm că președintele Klau Iohannis a chemat-o din concediul postnatal pe purtătoarea sa de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, pentru a anunța, în data de 9 iulie 2018, că a semnat decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Decizia CCR a fost dată cu 3 opinii separate.

VIDEO. Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare referitor la subordonarea procurorilor

Kovesi a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decretul de revocare, pentru un simplu motiv: Curtea Constituțională nu i-a lăsat nicio cale de atac.

Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac

Ea nu s-a putut apăra decât în fața Secției pentru procurori a CSM, care a dat aviz negativ pe raportul ministrului Tudorel Toader de revocare a acesteia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version