Fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, nu a primit din partea anchetatoarei Adina Florea interdicția de a părăsi țara, aceasta doar aducându-i la cunoștință faptul că este învinuită în dosarul penal deschis la solicitarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia.

Kovesi a declarat vineri, după o jumătate de oră de la momentul intrării la audiere, că i s-a adus la cunoștință învinuirea, iar ea a cerut recuzarea procurorului de caz Adina Florea (care a fost propusă de ministrul Justiţiei de 3 ori pentru şefia DNA, însă a fost refuzată de Klaus Iohannis) și a șefului acestuia, Gheorghe Stan, fostul adjunct al lui Lucian Netejoru – șeful Inspecției Judiciare: 

“Am recuzat procurorul de caz și procurorul-șef de secție. După ce am depus cererea de recuzare, procurorul de caz a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri (…) Motivul este din Codul de Procedură Penală, afectarea imparţialităţii. (…) Mi s-a adus la cunoștință învinuirea. Mă voi prezenta în Parlamentul European. Până atunci mai sunt câteva etape de parcurs. Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale. Nu am avut niciun fel de atribuții legate de extradarea inculpatului Popa Nicolae. Poliția Română și Ministerul Justiției au avut atribuții”.

Cererile de recuzare vor fi soluționate de procurorul general Augustin Lazăr sau de adjuncții acestuia – deci vor fi admise.

“În dosar nu există măsuri preventive”, a precizat ea.

Întrebată despre presupusa mită, Kovesi a spus: “Nu e adevărat. Acuzația că aș fi primit eu bani pentru a face extrădarea nu e adevărată. Plata s-a făcut de Politia Română, sunt două comunicate oficiale în acest sens”.

“Nu e nicio coincidență dosarul”

În opinia sa, nu poate fi vorba de o coincidență între această audiere și candidatura sa la conducerea Parchetului European, unde pleacă din postura de favorită – fiind urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Dosarul penal cu privire la extrădarea lui Nicolae Popa a fost deschis în ianuarie 2017, iar ea a fost audiată abia acum, cu doar o săptămână înainte să se prezinte la audierile din Parlamentul European.

“Nu e nicio coincidență dosarul. Am patru acțiuni disciplinare, 18 dosare penale. Toți cei care și-au făcut treaba în magistratură au probleme. Preşedinta Înaltei Curţi are acţiune disciplinară, membrii din CSM care au fost vocali sunt cercetaţi disciplinar, procurori şi judecători care au comentat de legile justiţiei sunt cercetaţi disciplinar”.

“Acuzațiile unui inculpat din dosarul DNA sunt pure fabulații”

Întrebată despre declarațiile lui Sebastian Ghiță privind presupusele întâlniri de la casa acestuia, Kovesi a spus: “Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale. Acuzațiile făcute de un inculpat din dosarul DNA sunt pure fabulații. (…) Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituțional. Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului, la care am fost invitată de conducătorii acelei instituţii. Nu am vorbit niciodată cu Ghiţă – nici la telefon, nici prin email -, nu am folosit mail cu cuvuceaua sau ştiu eu ce alte mailuri s-au vehiculat în spaţiul public. Pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot sa apară poze false asa cum au apărut şi înregistrări falsificate, dar nu exclud să existe inregistrări de la evenimente ale instituţiilorNu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituțional. Nu am discutat cu Ghiță despre această extrădare”.

Despre acuzațiile din acest dosar – abuz în serviciu și declarații mincinoase -, fosta șefă a DNA a spus: “Nu sunt adevărate”.

Întrebată despre acuzațiile Elenei Udrea că i-a dat cadou poșete și bijuterii, Kovesi a replicat: “Sunt fabulații”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version