Procurorul general Augustin Lazăr îl demască pe ministrul tudorel Toader în privința Ordonanței de Urgență anunțată de acesta luni, prin care toți cei condamnați definitiv de către completurile de 5 nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare.

Astfel, Lazăr i-a amintit lui Toader că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile Curții Constituționale se aplică pentru viitor.

În acest fel, va fi foarte greu pentru ministrul Justiţiei să explice cum o Ordonanţă de Urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. 

“Legea penală nu retroactivează și asta o știu nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care este mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze”, a declarat Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Digi24.

Toader a pregătit draftul OUG pentru rejudecarea tuturor sentințele definitive din ultimii 5 ani la ÎCCJ
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version