Proiectul de modificare a Legii 254/2013 privind privind executarea pedepselor privative de libertate, care introduce detenția la domiciliu, a fost adoptată, votul final fiind dat miercuri în Camera Deputaților, după decizia CCR de neconstituționalitate – în urma sesizării ÎCCJ.

Amintim că legea a mai fost declarată neconstituțională o dată, după o sesizare a președintelui Klaus Iohannis.

Închisoarea la domiciliu se va aplica pentru cei cu pedepse de până la 5 ani, fără niciun fel de supraveghere.

Comisia juridică a Camerei dat marți un raport cu mai multe amendamente, eliminând posibilitatea ca detenția la domiciliu să se aplice și pedepselor de până la 10 ani – în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere. (Vezi document la finalul articolului)

A fost însă reintrodusă prevederea eliminată de Guvernul Cioloș referitoare la posibilitatea ca infractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile de închisoare pentru fiecare lucrare științifică sau invenție.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este principalul beneficiar, după ce a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul “Bombonica” – privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Iată modificările la regimul deschis și cel semideschis:

“Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.”

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version