Magistrații de la Tribunalul București au decis, marți seara, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție trebuie să elimine mai multe dintre probele depuse în dosarul deschis împotriva Liei Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

lia-olguta-vasilescu

Edilul este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, precum luare de mită, folosirea autorității ori influenței și spălare de bani, însă magistrații au admis că multe probe au fost obținute în mod ilegal și vor trebui eliminate din dosar.

Decizia eliminării probelor nu este una definitivă, ea putând fi contestată de procurori la Curtea de Apel București. Însă trebuie precizat că magistrații susțin că Liei Olguța Vasilescu i-a fost încălcat dreptul la apărare și că trebuie excluse de la dosar actele de urmărire penală efectuate de ofițerii de poliție judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz.

Excepții admise după două luni de judecată

Concret, judecătorii de la TB au admis mai multe cereri și excepții formulate de cei 3 inculpați – Olguța Vasilescu, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit -, la două luni de la trimiterea în judecată (19 iulie).

“Admite în parte cererile și excepțiile formulate de inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela și Vasilescu Lia Olguța. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.328 alin.1 Cpp constată neregularitatea actului de sesizare a instanței în ceea ce privește stabilirea obiectului și limitelor judecății cu referire la inculpații Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp și art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguța, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofițerii de poliție judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz și anume: declarațiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela și denunțul (declarație) formulat de Pârvulescu Ionuț Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion și Pârvulescu Ionuț din data de 19.02.2016, aceasta fiind obținută în mod nelegal”, se arată în decizia tribunalului.

Procurorul are termen de 5 zile de la comunicare pentru a înștiința judecătorul de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Procurorii DNA susțin că Lia Olguța Vasilescu a primit șpăgi importante de la afaceriști care aveau contracte cu Primărie. Acest lucru s-ar fi petrecut în campania electorală din 2012, iar banii ar fi fost primiți sub forma unor sponsorizări.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version