Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor au aprobat un plan de îmbunătățire a condițiilor persoanelor aflate în detenție iar una dintre cele mai importante este accesul la muncă.

inchisoare, penitenciar, puscarie - foto MJ Cristian Movila

Astfel, măsurile identificate se axează, în principal, pe un drept efectiv la muncă al persoanelor private de libertate, pentru a facilita reintegrarea socială post-detenție.

“Acest lucru presupune ca atât managementul la nivel de penitenciar, cât și la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor să aibă o acțiune proactivă pentru a identifica opțiuni de muncă și beneficiari ai forței de muncă din penitenciar”, precizează MJ, într-un comunicat.

Servicii medicale

Printre măsurile identificate în ceea ce privește accesul la servicii medicale de calitate se numără:

  • ocuparea posturilor vacante și elaborarea unei strategii de menținere a personalului medical în sistemul penitenciar;
  • igienizarea urgentă și constantă a tuturor spațiilor de deținere de către fiecare unitate penitenciară în parte;
  • asigurarea de servicii stomatologice pentru fiecare regiune.

Reintegrarea socială

De asemenea, măsurile privind reintegrarea socială a deținuților vizează:

  • crearea unor condiții prietenoase pentru desfășurarea de activități în familie;
  • campanii de conștientizare care au drept scop eliminarea stigmei existente referitoare la persoanele private de libertate aflate într-un penitenciar;
  • organizarea unei burse de locuri de muncă, în interiorul sau exteriorul unității penitenciare.

Amintim că ministrul Justiției, Raluca Prună, a vizitat de mai multe ori Penitenciarul “Poarta Albă” și a discutat cu deținuții. Principala lor doleanță a fost facilitarea accesului la muncă. Din banii câștigați, ei pot să își cumpere cele necesare iar Administrația Penitenciarului le reține 10%, pentru li-i da la încheierea perioadei de detenție.

“Planul de Acțiune Sectorial pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Detenție” a fost adoptat ca urmare a discuțiilor purtate în cadrul evenimentului ce a avut loc la inițiativa ministrului Justiției, Raluca Prună, în data de 3 iunie 2016 — “Condițiile de detenție din România: provocări, bune practici și perspective”, precizează MJ.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version